Petr Hartman: Vítězové komunálních voleb nemusí vládnout

15.10.2014 11:10

Vítězství ve volbách ještě automaticky neznamená vládnutí. Platí to nejenom na celostátní úrovni, ale také na té obecní.

Petr Hartman: Vítězové komunálních voleb nemusí vládnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

V minulosti se o tom mohl přesvědčit například Jiří Paroubek. Sociální demokracii dovedl sice ve sněmovních volbách k vítězství, jeho strana však stejně nevládla.

Podobnou zkušenost udělala TOP 09 v Praze, kde před čtyřmi lety po vítězství v komunálních volbách usedla v opozičních lavicích.

Po těchto volbách se o tom, že výhra sama o sobě k vládnutí nestačí, mohlo například přesvědčit hnutí ANO v Olomouci. Tam po velmi rychlé dohodě politických stran vznikla koalice občanských a sociálních demokratů, spolu s lidovci a TOP 09.

Pohled do statistik dokazuje, že to není jev výjimečný. Dochází k němu zhruba ve 20 procentech. Do obecních zastupitelstev se totiž nevolí na základě většinového systému, kde vítěz, zjednodušeně řečeno, bere vše.

Rozdíly mezi prvním a druhým, převedeno na mandáty, bývá často jedno – dvě křesla. Proto velmi záleží na povolebním vyjednávání a na tom, kdo dá dohromady většinu. Ne vždy se to musí podařit vítězovi voleb.

Názorně se o tom přesvědčuje hnutí ANO. Ve velkých městech typu Prahy, Brna a Ostravy nevyhrálo natolik přesvědčivě, aby v nich mohlo vládnout samo, případně s jedním koaličním partnerem.

Ve hře jsou proto různé varianty a některé se obejdou bez hnutí ANO. To si vyjednávání částečně komplikuje samo. Jednak v předvolební kampani slibovalo nespokojeným voličům, že z radnic vystrnadí korupčníky a kmotry.

Za ty vydávalo rovněž politiky ze stran, se kterými by nyní ve vedení měst mělo spolupracovat. Lidé by tento krok mohli považovat za nesplnění slibů a od ANO by se mohli v dalších volbách odklonit.

Zároveň má toto hnutí ruce svázané tím, že o všech důležitých věcech rozhoduje především Andrej Babiš. Bez jeho souhlasu žádná koalice vzniknout nemůže.

Tradiční politické strany mají určitou regionální a místní strukturu, která zaručuje lidem v obcích autonomii v rozhodování o tom, jak s dosaženým volebním výsledkem naloží.

I kdyby Bohuslav Sobotka teoreticky v Olomouci nařídil sociálním demokratům spolupráci s ANO, není pravděpodobné, že by ho poslechli.

Byť vládní koalice zatím funguje bez vážnějších problémů a udržuje si důvěru u lidí, neznamená to, že podobně budou tyto strany spolupracovat v jednotlivých městech.

Komplikující se vyjednávání například v Praze nebo v Ostravě to názorně dokazují. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.