Petr Hartman: Zeman s Babišem stříhali dluhopis

18.12.2014 12:18

Několik střihů nůžkami a státní dluh České republiky je v mžiku o čtyři miliony nižší. Slovy bývalého premiéra Jiřího Paroubka, kdo z vás to má.

Petr Hartman: Zeman s Babišem stříhali dluhopis
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman a ministr financí Andrej Babiš demonstrativně rozstříhali státní dluhopis na 4 miliony korun.

V porovnání s celkovým zadlužením, které se blíží jednomu bilionu a 700 miliardám korun, to není ani pověstná kapka. Jde spíše o nepatrnou kapičku, kterou by šlo identifikovat pouze pod kvalitním mikroskopem. 

Zkrátka fond na splácení státního dluhu, který inicioval prezident republiky Miloš Zeman, lepší kondici veřejným financím nepřinese. Přesto lze ocenit to, že hlava státu ničením dluhopisů v řádech milionů pravidelně poutá pozornost na zadlužení země v bilionech. 

V poměru k hrubému domácímu produktu nepřesahuje veřejný dluh 50 % a je v rámci Evropské unie spíše podprůměrný. Svědčí o tom relativně výhodné podmínky, za jakých si Česká republika může půjčovat v porovnání s jinými státy. 

Také tím lze vysvětlit, proč státní dluh v tuto chvíli neroste, byť vláda není schopna hospodařit vyrovnaně, natož vytvářet přebytky. 

Deficit státního rozpočtu se počítá v desítkách miliard korun ročně. Znamená to, že kabinet tímto způsobem dluh opakovaně navyšuje. To že jeho celková suma v poslední době neroste, lze například vysvětlit tím, že některé staré, pro stát méně výhodné dluhopisy byly splaceny. 

Náklady na dluhovou službu se tím snížily a lepší úročení nových dluhopisů s delší dobou splatnosti přispívá k nižšímu celkovému deficitu veřejných financí. 

Rovněž lepší zacházení s penězi, které má stát v rezervě nebo leží na účtech státních firem, může přispět ke snížení dluhu navzdory schodku státního rozpočtu. 

Zároveň to není metoda, kterou lze využívat dlouhodobě. Lepší kondici veřejných financí spíše zajistí pokud možno vyrovnané hospodaření státu. 

Byť měl ministr financí ambici dostat se na tuto úroveň v roce 2017, není to příliš pravděpodobné. To by v době, kdy ekonomika roste zhruba 2procentním tempem, nemohl naplánovat na rok 2015 státní rozpočet se schodkem 100 miliard korun. 

Pokud bude vláda štědrá na straně výdajů, nepomůže jí ani lepší výběr daní. Právě ten má být dalším způsobem, jak stabilizovat státní dluh a případně ho začít snižovat. 

V tuto chvíli je pravděpodobnější, že ministr financí spolu s prezidentem republiky znehodnotí ještě řadu dluhopisů, než že by vláda začala hospodařit vyrovnaně a nekupila další schodky v řádech desítek miliard korun

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.