Petr Holub: Jak se vyznat ve volebních plachtách

10.10.2014 21:00

Stojí nám ještě ta demokracie za to, abychom se namáhali jít volit? Tato otázka je při letošních komunálních volbách naléhavější než kdy jindy. Na jedné straně jde o volby, které mají po volbách do sněmovny nejvyšší účast, na druhé straně samotné rozevření volební plachty s kandidáty je silný důvod, aby se občan této šaškárny už neúčastnil.

Petr Holub: Jak se vyznat ve volebních plachtách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna, ilustrační foto

Každý příznivec demokracie nakonec volit půjde, protože chce splnit svou občanskou povinnost, přesto je na místě odpovědět na otázku, proč volby samotným svým průběhem od účasti odrazují. Jde už o to, jak jsou volební plachty ohromné nejen v Praze, ale i v dalších městech. Občan má přirozený dojem, že se jeho hlas ztratí kdesi v nepřehledné změti neznámých kandidátů. Plachty však upozorňují na hlubší problém.

V každém městě existují desítky stran, v Praze jich je třicet, v jiných velkých městech kolem dvaceti, a o jejich záměrech ani kandidátech naprostá většina voličů vůbec nic neví. Malé strany jsou kořením demokracie a mají význam, i když existují bez možnosti vstoupit do městského zastupitelstva či jiného voleného sboru. 

Prosazují však nějaký, možná silný a úctyhodný názor, a když ho dokážou dobře formulovat nebo prosazovat v předvolební diskusi, pak přispívají ke kultivaci veřejného prostoru. V některých případech mohou posloužit jako záloha, když se některá ze zavedených stran rozpadne či ztratí voličskou důvěru.

Přesto by asi počet stran neměl překročit určitou hranici, za kterou jejich existenci přestane sledovat i dobře informovaný volič. Dnes se tedy zdá, že taková hranice byla v mnoha městech překročena. Velký nárůst kandidujících stran zažily i minulé volby a volič si mohl říkat, že nadchází přelom, kdy budou tradiční strany nahrazeny někým novým. Výsledkem bylo, že etablované strany část svých hlasů předaly novým subjektům a že spousta hlasů propadla.

Test z roku 2010 tak mohl voličům ukázat, které z nových stran mohou být účinnou alternativou, a logicky zabránit, aby ty neúspěšné kandidovaly znovu. 

K tomuto efektu došlo v roce 2006 v Liberci, tak proč by se nemohl opakovat také jinde. Jenže počet kandidujících stran vyrostl letos znovu. Vypadá to, jako kdyby eroze pokračovala, není však jasné, z jakého důvodu a kdy to vlastně skončí. Nejde už o názory ani postoje, některé strany byly očividně založeny jen proto, aby zablokovaly prostor jiným subjektům, další slouží jako záchranný člun pro politiky rozpadajících se velkých stran.

Prožíváme tedy určitý druh krize demokracie, což ještě poznáme na poklesu legitimity zvolených zástupců. Pokud některá strana dostane ve svém městě přes dvacet procent hlasů, bude považována za obzvlášť silnou a hodnou nominovat primátora či starostu. Při nízké volební účasti to však může znamenat, že se primátor nebo starosta opírá o hlasy necelé desetiny občanů.

Krize z definice spočívá v tom, že se zvětšují nějaké potíže a přitom není známo, jak je vyřešit. To je současná situace na komunální scéně se samozřejmým přesahem do velké politiky. 

Volby tu jsou od toho, aby nějaké řešení nabídly. Pravděpodobnost, že splní svůj úkol, je značná. Symbolem voleb se stala nepřehledná volební plachta. Při jejím otevírání si značná část voličů uvědomí, že takhle už to dál nejde, a bude nějak reagovat. Za čtyřiadvacet hodin už budeme vědět, jaká reakce bude převažovat. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …