Petr Holub: Kdo bude eurokomisař?

06.09.2014 21:17

Jmenování Evropské komise už je na dohled a Čechy může potěšit, že všechno probíhá do značné míry stejně, jako když se rozhoduje o sestavení tuzemské vlády. Novináři nadšeně spekulují, politici jim předávají tajné materiály se zaručenými zprávami o tom, kdo se stane tím kterým komisařem.

Petr Holub: Kdo bude eurokomisař?
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věra Jourová

Potěší i další věc. Tuzemská veřejnost sleduje vznik komise mnohem pozorněji, než před pěti nebo deseti lety. Nejde o událost prvního řádu, avšak debata o tom, jaké místo komisařky dostane česká kandidátka Věra Jourová, se pravidelně dostává na důležitá místa ve zpravodajských pořadech či publikacích. V případě předchozích komisařů Vladimíra Špidly ani Štefana Füleho tomu tak nabylo.

Zjednodušeně řečeno: Evropa funguje dost podobně jako Česko a Češi se o ní pomalu začínají zajímat a dokonce jí začínají rozumět.

Svého času se používalo heslo „Zpátky do Evropy“. Bylo to v době, kdy krachoval komunistický režim, a lidé si uvědomovali, že po nějakou dobu byli od Evropy odděleni. Ve skutečnosti nešlo jen o čtyřicet let komunistického režimu, ale o období sedmdesáti let, od rozdělení Rakouska-Uherska na konci první světové války. Češi tehdy získali samostatný stát, ale ten s vyspělou Evropou tak úplně nesouvisel.

Návrat do Evropy se tedy začal uskutečňovat v roce 1989 a od té doby se nezastavil. Svědčí o tom právě vybírání nových evropských komisařů. Nejde přitom o žádné vznešené myšlenky, anebo projekty, které mají změnit svět. Je to spíš stejné, jaké to bylo před sto lety, tedy pragmatické vyjednávání a trochu hašteření k tomu.

Stačí se zaposlouchat. Komisaře pro vnitřní obchod dostanou Němci, protože si o něj řekli a nikdo se neodvažuje odporovat. Samozřejmě se dohodli s Brity, kteří dostanou komisaře pro energetiku a s Poláky, kteří dostanou funkci Evropského prezidenta. Na ostatní zbudou jen úřady, které nikdo z těch opravdu důležitých ani nechce.

A česká eurokomisařka, to bude úplná katastrofa. Vláda požádala o komisariát regionální rozvoje, který dohlíží nad většinou evropských dotací. Tak to určitě nedostaneme, protože je známé, že zdejší šíbři dotace rozkrádali mnohem rychlejším tempem než ostatní. Bruselští politici to raději dají Chorvatům, kteří ještě tak velké průšvihy jako Češi ani nemohli stihnout, protože jsou v unii teprve dva roky. Kdyby se stala Věra Jourová komisařkou pro dopravu, to by bylo v naší současné situaci ještě terno.

Tato debata možná nemá příliš hluboký obsah. Je to však něco, co jsme dlouhá desetiletí, vlastně sto let nezažili. Jsme zpátky v Evropě, kde se hádá každý s každým, zároveň se v ní otevírá prostor, aby se prosadil každý, kdo něco opravdu umí.

Na závěr stručně byrokratické hodnocení: Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker rozhodne o složení komise během víkendu. Samozřejmě přitom bude konzultovat s představiteli nejdůležitějších evropských států, tedy s Angelou Merkelovou. Sestavu komisařů zveřejní začátkem příštího týdne, pokud verdikt neodloží ještě o týden, kdy začíná schůze europarlamentu.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.