Petr Holub: Obvinění z Nagygate na svobodě

19.07.2013 20:11

Zase je někdo rovnější. Přesně tato myšlenka napadne člověka, když se doslechne o tom, že krajský soud v Ostravě propustil z vazby další tři obviněné v případu Nagyová, včetně ředitelky kanceláře premiéra, po níž je tato aféra pojmenována. Měsíční vazba za tím účelem, aby obvinění neovlivňovali svědky, by ovšem mohla být dostatečná. Není tedy důvod předem podezírat soud, že se chystá dosud nejvážnější polistopadový korupční případ nějakým nepřípustným způsobem ovlivňovat.

Petr Holub: Obvinění z Nagygate na svobodě
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

Přesto se člověk nezbaví pocitu, že privilegovaní mají možnosti a výhody, o kterých se běžnému člověku nezdá. V první řadě je tu případ Davida Ratha, který je ve vazební věznici zavřen už patnáct měsíců. Samozřejmě se to dá racionálně vysvětlit. Bývalý středočeský hejtman zůstává ve vazbě, protože se soudce obává jeho útěku. Obžaloba mu přece stanovila vyšší trestní sazbu. Přesto tím není úplně vysvětlena otázka, proč se soudce neobává útěku obviněných z Nagygate.

Vážnější pochybnosti budí vzpomínka na to, jak počátkem týdne ostře napadali justici významní politici od exprezidenta přes expremiéra k exministrovi financí. Může tedy někdo vyloučit, že se soudci polekali a koncem týdne pustili de facto všechny obviněné, tak zní druhá nepříjemná otázka.

Přistupuje k tomu sporný verdikt Nejvyššího soudu, který dnes představil krkolomné zdůvodnění toho, že výměna poslaneckého mandátu za funkci ve státním podniku je projev, tedy něco, za co podle ústavy nemusí být poslanec trestán.

Pochopitelně jde všechno vysvětlit tím, že obvinění v případu Nagyová mají prostě dobré právníky a že se jejich setrvalý tlak zúročil propuštěním obviněných během jednoho týdne. Nakonec sám vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, který je za vyšetřování odpovědný, přislíbil, že obviněné propustí do poloviny srpna.

Takové vysvětlení velmi pravděpodobně vystihuje skutečnou situaci. Nagygate je velmi závažný případ, obviněni byli velmi vlivní lidé, kteří mají ještě vlivnější přátele, a dá se tedy předpokládat, že si dokážou zajistit špičkovou právní ochranu. V tom si skutečně nejsou všichni lidé rovni. Nad tím se dá povzdechnout, ale to je zhruba všechno, co se dá proti tomu dělat.

V této chvíli jde o to, jak bude dál probíhat vyšetřování. Policisté z útvaru pro odhalování organizovaného zločinu se pustili do případu, který překonává všechna měřítka tím, že má postihnout a pokud možno zlikvidovat korupční prostředí, které se za dvacet let vytvořilo ve státních podnicích řízených politiky.

Tyto státní podniky vypisují každoročně veřejné zakázky v řádu miliard korun a značná část zakázek je provázena skandály, které se týkají možných ztrát rovněž ve výši miliard.

Proto by bylo dobré, kdyby policisté případ došetřili, nakonec mají ze svého červnového zátahu rozsáhlý materiál, který by měli během letních měsíců vyhodnotit. Na základě analýz pak může vyšetřování postoupit mnohem dál, než dospělo obviněním osmi lidí v případu Nagyová.

Politici by teď měli nechat vyšetřovatele i státního zástupce Ištvana na pokoji, nakonec už nikoho z jejich známých soud ve vazbě nedrží. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…