Petr Honzejk: Babišovi voliči jsou babišovatější než Babiš

08.05.2015 12:34

Čím víc se ve sněmovně hovoří o střetu zájmu Andreje Babiše, tím je jasnější, že to ministru financí a majiteli Agrofertu nijak neubližuje. Jeho hnutí ANO stále u voličů suverénně vede.

Petr Honzejk: Babišovi voliči jsou babišovatější než Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Na první pohled by se přitom mohlo zdát, že střet zájmu Čechům vadí. Přes polovinu lidí v průzkumu TNS Aisa řekla, že by se Babiš, pokud chce zůstat politikem, měl vzdát role byznysmena.

Jenže to ještě neznamená, že by pro ně střet zájmů představoval zásadní problém, kvůli kterému by byl Babiš v principu nevolitelný.

Důležitější ale je, že přes čtyřicet procent Čechů u Babiše žádný střet zájmu nevidí. A to přesto, že sám Babiš opakovaně říká, že se v něm nachází, jen své politické pozice nezneužívá.

Znamená to, že značná část Čechů je vlastně babišovatější než Babiš. S takovým voličským potenciálem se majitel Agrofertu budoucnosti bát nemusí.

Čtyřicet procent je v českém volebním systému dost na to, aby mohl získat absolutní většinu ve sněmovně a vytvořit první vládu jedné strany od roku 1989.

Proč Češi nejsou na dvojroli Andreje Babiše citlivější? Jedno z vysvětlení může být, že v Česku je střet zájmů prázdný pojem, postrádající varovný obsah.

Lidé mají pocit, že se kradlo ve velkém, když byli u moci politici, kteří formálně vzato v žádném střetu zájmu nebyli, takže proč by to nyní mělo být horší. Na Babiše je aspoň vidět, řeknou si.

A někteří zajdou ještě dál. Dokonce i od vzdělaných lidí lze slyšet větu: „Když bude lépe fungovat stát, tak ať si Babiš těch pár miliard pro Agrofert vezme, bude to všestranně dobrý obchod.“

Babiš si navíc počíná šikovně. Když už to začíná zavánět, jako v případě daňového zvýhodnění biopaliv, zařadí zpátečku a řekne, že mu nestojí za to poslouchat Kalouskovy demagogie a ať tedy zvýhodnění zmizí. A dodá, že to nakonec zaplatí občané.

Problém je složitý, voliči se v něm těžko zorientují, takže nakonec lehce vznikne dojem, že co je dobré pro Agrofert je dobré i pro občany a naopak.

Nelze se pak divit, že člen mládežnické organizace ANO může na kameru České televize prohlásit "jsem zastáncem Agrofertu" a vůbec mu to nepřijde divné.

To je samozřejmě extrémní pozice, ale faktem je, že střet zájmů nepředstavuje past, do které by mohl Miroslav Kalousek Andreje Babiše chytit, ač se o to znovu a znovu pokouší.

Zdá se, že jediná past, do které může Babiš padnout, je ta, kterou si nastražil sám.

Slíbil výsledky, v jejichž zájmu jsou mu voliči schopni leccos odpustit. Pokud ale nepřijdou, tedy pokud se nebudou lépe vybírat daně, neporostou platy ve státních službách, stát nebude přívětivější, jednoduše řečeno, pokud nebude viditelně líp, bude mít Babiš velký problém.

V takovém případě mu voliči připočítají na minusovou stranu bilance i střet zájmů a celá ANO konstrukce se sesype. Zatím ale platí, že Babiš drží svůj politický osud v rukou zcela sám.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…