Petr Honzejk: David Rath jako dobře umístěný oběšenec

11.04.2015 0:00

David Rath čeká na rozsudek a není to čekání optimistické. Poté, co byli odsouzeni jeho komplici, nemůže počítat s tím, že by se vyhnul dlouhému vězení.

Petr Honzejk: David Rath jako dobře umístěný oběšenec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař David Rath

Proto není divu, že se snaží zpochybnit legitimitu soudu jako takového. A označuje svou úplatkářskou kauzu za monstrproces. Zní to až tragikomicky. Rath jako Milada Horáková. Smích. A děs. 

Přesto může mít středočeský exhejtman obžalovaný z korupce svým způsobem pravdu. Samozřejmě ale jinak, než si myslí.

Technika hraní si na politického vězně není nikterak inovativní. Nejen každý korupčník, ale i každý opilec či násilník se považuje za oběť libovolného režimu. Je možné, že své historce věří i David Rath. Sofistikovaný sebeklam nebývá zřídkavým jevem. 

Každý z nás nakonec nepochybně zná někoho, kdo se dal v uvozovkách „koupit“ a přesvědčil sám sebe, že to vposledku udělal pro dobrou věc. U osob vybavených bájnou lhavostí je to pak obzvlášť snadné. Konstruktér nemůže být v realitě, kterou si sám konstruuje zápornou postavou.

Jenže, pokud se budeme zabývat realitou objektivní, jsou Rathovy fantazie o politickém procesu mimo. Nežijeme v padesátých letech. Politicky řízená domluva mezi policií, státními zástupci a soudci je vyloučena. 

Rath má, stejně jako kdokoli jiný k dispozici opravné prostředky: odvolání, dovolání k nejvyššímu soudu, ministerskou stížnost pro porušení zákona, stížnost k Ústavnímu soudu a třeba i k Soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Rath. A spol jsou vyšetřováni a souzeni dle zásad právního státu. 

Mimochodem téhož státu, který David Rath z pozice předního politika ČSSD, ministra, poslance a hejtmana spoluvytvářel větší měrou, než 99 procent populace.

Přesto určité monstrózní rysy proces s Davidem Rathem a jeho parťáky má. Prvorepublikový profesor trestního práva August Miřička monstrproces charakterizoval jako soud se značným počtem obžalovaných. Wikipedická definice pak uvádí, že jde cituji o „široce medializovaný soudní proces, jehož úkolem je ovlivnit atmosféru v zemi.“ Všechno sedí. 

Rathovi komplicové dostali hodně tvrdé tresty. Sedm a půl roku pro obžalované Kotta a Pancovou je přísné i podle státního zástupce. Dvanáct let se bežně dává v Česku za vraždu. Z druhé strany je stejně návodná pouhá podmínka pro spolupracující obviněnou Salačovou. Udáte spolupachatele, nic moc se vám nestane. 

Všechno působí až moc exemplárně. O neuvěřitelně dlouhé době, kterou strávil David Rath ve vazbě, až to vypadalo, že vazba má být jakýmsi předběžným trestem, nemluvě.

Znovu: David Rath politickou obětí není. Pokud bude shledán vinným, zaslouží trest dle zákona a míry provinění. To ale neznamená, že by měl plnit roli odstrašujícího případu – jakéhosi „dobře umístěného oběšence“, při pohledu na nějž si každý rozmyslí co udělá.

Exemplární tresty, které netrestají jen obžalovaného, ale v jeho osobě i všechny další potenciální pachatele, jsou v principu monstrózní. Ať je používá justice totalitní, či svobodná. Nezastávám se Ratha, ale doufám, že na to bude soudce při vynášení rozsudku nad bývalým sociálnědemokratickým hejtmanem pamatovat. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…