Petr Honzejk: Kalousek, Babiš a demagogie

16.05.2015 18:18

Když v minulém volebním období mluvil kdokoli z představitelů pravicové vlády o rozpočtové odpovědnosti, ozývalo se od opozice výsměšně: „Rozpočtová odpovědnost? Tak určitě, ale maximálně pokud jde o rozpočet vaší rodiny a kamarádů.“

Petr Honzejk: Kalousek, Babiš a demagogie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš při svém nominačním projevu

Fungovalo to. Andrej Babiš nekonečným omíláním hesla že Kalousek a spol. lžou a kradou málem vyhrál volby a míří k vítězství v těch příštích.

Nemělo by proto zapadnout, že řadu metod kouzleni s rozpočty, které babišovci kritizovali, si už stihli osvojit. Místopředsedkyně ANO Radmila Kleslová, pronajímá jako starostka Prahy 10 pražské centrále ANO kanceláře za šestkrát nižší částku, než ve stejném objektu platí soukromníci. 

Rozpočtově zodpovědné to jistě je, jenže nikoli z pohledu veřejných prostředků, které má Kleslová na starosti. Na jejich úkor profituje Babišovo hnutí. Částky se mohou zdát zanedbatelné, jde o nějakých čtyři sta tisíc korun ročně, nicméně důležitý je princip. 

Pokud to Kleslové nepřijde divné, že ubírá městu a přihrává straně, je to symtom pokřivené mentality; stejné, jako je ta, kterou se Babiš pokouší přišít ODS a TOP 09 a o které tvrdí, že je jemu osobně, i jeho hnutí zcela cizí.

Podobné je to po stránce rétoriky. Babiš skoro v každém vystoupení opakuje, že Miroslav Kalousek je lhář a gemagog, jenže v posledních dnech by se nemohl divit, kdyby tak někdo začal titulovat jeho samotného. Na předvolebních mítincích tvrdil, že se ročně dají snadno ušetřit desítky miliard bez zvyšování daní.

Teď, když se ukazuje že to možné není, v rozhovoru pro Hospodářské noviny říká, že na mítincích – cituji „jen tak plácal“. Někdo z jeho početného P.R. týmu jistě dokáže poskytnout obšírné vysvětlení, že plácání je pořád ještě lepší, než lež a demagogie, ale v principu je to úplně to samé. 

Jde o získání nespravedlivé výhody. V kruzích, kde se hovoří slovy nehledanými, by se řeklo jednoduše: Je to podraz.

A vycházejí najevo další. Babiš sliboval že zatočí s hazardem. Teď ale původní plány změkčil tak, že se protihazardním aktivistům protáčejí panenky jako bubny na hracím automatu. 

Babišovo vysvětlování, že původní návrh byl záměrně přestřelený, aby nakonec při vyjednávání dosáhl aspoň něčeho, nemusí být nutně lživé. Jenže to nic nemění na tom, že původní sliby, kvůli kterým ho aktivisté podporovali a část lidí volila, vypadaly jinak.

Zkrátka: Pokud člověk není nekritickým obdivovatelem Andreje Babiše, neměl by pro něj být problém nahlédnout reálný stav věcí. Babiš udržuje při životě historku, že Kalousek rovná se lež a demagogie, zatímco on sám rovná se pravda a upřímnost. 

Viděno posledními událostmi, je tahle Babišova historka tou největší demagogií ze všech. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…