Petr Meduna: Obama se chválí, že izoloval Rusko. Putin zakládá Euroasijský svaz

30.05.2014 11:37

„USA se podařilo dosáhnout mezinárodní izolace Ruska poté, co došlo k připojení Krymu,“ uvedl ve středu americký prezident Barack Obama v rámci proslovu k absolventům vojenské akademie ve West Pointu.

Petr Meduna: Obama se chválí, že izoloval Rusko. Putin zakládá Euroasijský svaz
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

„Podle Obamova názoru se v souvislosti s krizí na Ukrajině USA podařilo dosáhnout odsouzení kroků ruského vedení. Společně se spojenci se jim také podařilo zavést sankce proti Rusku, a také napomohly tomu, že MMF poskytl pomoc ukrajinské ekonomice,“ pochlubil se americký prezident. Aktivní pozice USA prý také pomohla ukrajinskému lidu svobodně zvolit svoji budoucnost. Jak se to s tou izolací má, ale ukazuje dnes Vladimir Putin, který spolu s prezidenty Kazachstánu Nursultanem Nazarbajevem a Běloruska Alexandrem Lukašenkem v kazachstánské metropoli Astaně smlouvu o založení Euroasijského ekonomického svazu. Jak uvádí portál rozhlasové stanice Hlas Ruska, zpravodajské stanice, Svaz se stane společným trhem, na němž bude volný pohyb zboží, kapitálu a pracovní síly. Podepsání smlouvy bude znamenat vznik druhého největšího ve světě po EU ekonomického sdružení s obyvatelstvem 170 milionů lidí. Tři státy budou provádět zkoordinovanou politiku v energetice, průmyslu, zemědělství a dopravě, což bude mít za následek růst příjmů účastnických zemí nejméně o 15%. Smlouva nabude platnosti 1. ledna 2015. V současné době se pracuje na rozšíření Svazu: chystá se do něho zapojit také Arménie, Tádžikistán a Kyrgyzstán. Kromě toho „izolované“ Rusko v průběhu návštěvy Putina v Číně podepsalo s čínskými partnery smlouvu o dodávkách ruského plynu, která podle analytiků zvýší dodavatelskou bezpečnost Moskvy ve chvíli, kdy EU v souvislostií s ukrajinskou krizí využívá plyn jako součást soupeření. Navíc se bude prohlubovat rusko-čínská kosmická spolupráce, kterou Američané přerušili jako součást sankcí. A tak se Obama sice může poklepávat po ramenou, ale je otázkou, co tím pro Ameriku dosáhne. Může si ale také poznamenat, že téměř s jistotou ho už Moskva nebude tahat z takových průšvihů, které si nadrobil třeba v souvislostí se Sýrií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.