Petr Meduna: Pomstí se Zeman Sobotkovi prostřednictvím Babiše?

20.03.2014 20:09

Využívá Babiš post ministra financí pro boj se sociálními demokraty a předsedou vlády Sobotkou? Nejmenoval ho prezident Zeman s tímto záměrem?

Petr Meduna: Pomstí se Zeman Sobotkovi prostřednictvím Babiše?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka

Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka z ČSSD by stát měl navýšit platbu za státní pojištěnce. A to od července. Do jeho rezortu by se tak dostalo navíc 2,1 miliardy korun, které by přispěly ke stabilizaci zejména nemocnic. Ačkoli svého ministra podporuje i předseda vlády Bohuslav Sobotka, ministr financí Andrej Babiš se staví na zadní. Podle jeho názoru se taková částka dá najít v rezortu. Z hlediska státních výdajů nejsou dvě miliardy zase tak velká suma, byť každá koruna se počítá. Babišův odpor signalizuje něco jiného než pozici dobrého hospodáře. Šéf ANOfertu spíše vstupuje do boje se sociálními demokraty. Má k tomu jako správce státní kasy dobrou pozici. Sociální demokraté spravují rezorty zdravotnictví, školství a práce sociálních věcí. To jsou oblasti, které jsou v každé civilizované zemi na finance náročné. Jak platné budou třeba dobré záměry těchto ministerstev, když je Babiš bude odsekávat od zdrojů? ANO potom klidně může kritizovat „nekompetenci“ příslušných ministrů sociální demokracie. Můžeme jen čekat, kdy se Babišova „šetrnost“ dotkne také krajů a tudíž hejtmanů z řad ČSSD. Také tady je možné uškrcením toků peněz vést politický boj před krajskými volbami. Některé možnosti mu za svého působení na tomtéž ministerstvu ukázal Miroslav Kalousek. Nepochybujme, že Babišovo politicko-hospodářské impérium bude chtít získat co nejvíce hejtmanských postů. Ukazuje se velkou chybou, že sociální demokraté přistoupili na jmenování Andreje Babiše ministrem financí. Ten když prvně odmítl náměstka z ČSSD, jasně ukázal, že do své frontové linie nevpustí ani „spojence“. Některé války by se potom vedly obtížněji. V této chvíli se Bohuslav Sobotka ocitá s Andrejem Babišem v ringu, ve kterém se soupeří o pozici nikoli titulárního, ale faktického šéfa vlády. Nepochybně oprávněná je obava, že B. Sobotka má váhový handicap. Navzdory tomu, že Babiš ještě příliš umu v řízení státu jako podniku neukázal a jím avizované úspory jsou v nedohlednu. Jaká bude „trvanlivost“ předsedy vlády Sobotky? Vydrží v ringu do konce roku, do jara roku 2015? Napadnout může i jedna spekulace. Proč prezident Miloš Zeman, který nejdříve požadoval od ministrů lustrační osvědčí najednou otočil a Babiše, evidovaného v registrech StB jako Bureš, do funkce jmenoval? Možná proto, aby Babiš předsedu sociálních demokratů v ringu nechal odpočítat. Pomstu za údajnou zradu Sobotky při svém prvním pokusu stát se prezidentem tak velkoryse neprovede sám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…