Petr Mrázek: Nejsem pro integraci

01.09.2016 19:15

Jeden z velkých myslitelů minulého století Gilbert Keith Chesterton řekl, že tolerance je ctnost člověka, který nemá na věc žádný názor. A teď k problému, jímž je příliv islámských imigrantů ze všech koutů světa do Evropy.

Petr Mrázek: Nejsem pro integraci
Foto: archív autora
Popisek: terorismus

Evropští politici řeší burkiny, řeší kvóty, řeší šátky ve školách, řeší jakousi integraci. Nezajímají se vůbec o podstatu problému, jímž je vztah dvou odlišných civilizací - a obávám se, že hodně odlišných. Evropská civilizace je křesťanská, stojí na židovské morálce, řecké filosofii a římském právu. Je charakterizována oddělením moci světské a duchovní. Světská moc je regulována - zjednodušeně řečeno - Magnou chartou. Evropská civilizace stojí na osobní odpovědnosti, soukromém vlastnictví, respektování práva a osobních svobod, plnění povinností. Je výsostně individualistická, ctí rodinu jako základ společnosti, je přitom organizovaná a strukturovaná. A nenechte se zmást levičáckými protirodinnými a protispolečenskými trendy - to je sice těžká, ale doufám krátkodobá nemoc. Ale to je jiná kapitola.

Islám je postaven na tom, že Bůh zjevil Mohamedovi korán, základní text islámu. Jde o obnovení původní víry, kterou židé a křesťané špatně vykládali a vědomě zkreslili. Korán je vykládán jako neměnná pravda určující každý krok, každou myšlenku věřícího. Je absolutní, vše je předurčeno. Je fatalistický, neuznává individualitu. Navíc je to učení, které je současně náboženstvím, morálním a právním kodexem, je neměnnou pravdou, je organizační strukturou společnosti. Jiné civilizace ignoruje, národy podrobuje a v zásadě je agresivní.

To, co si myslím a co jsem napsal ovšem vůbec neznamená, že by soužití těchto dvou civilizací nebylo možné. Zcela jistě se můžeme v klidu a míru navštěvovat, poznávat, obchodovat spolu. Obávám se však, že soužití ne jednom teritoriu nepovede k ničemu jinému, než ke střetu základních hodnot, které slučitelné nejsou. Já islám nezavrhuji, ani jím neopovrhuji. Vůbec si nedovoluji porovnávat, hodnotit či kritizovat. Prostě jen konstatuji, že pojetí rodiny je rozdílné, postavení ženy ve společnosti odlišné, postoje k menšinám - např.sexuálním - neporovnatelné. Proto si myslím, že vzájemné dobré vztahy jsou podmíněny tím, že je nebudeme provozovat na společném území. A to je podklad pro jakékoli další chování - musíme se naučit respektovat islám v jeho naprosté odlišnosti a ctít jeho právo na tyto odlišnosti a naopak. Nezbývá tedy než oboustranně respektovat nedotknutelnost území, právního řádu, morálky a kultury. A pak to půjde.

A jsme zpátky u té slavné tolerance. Já plně respektuji právo islamistů žít podle koránu u nich a požaduji od nich stejnou úctu k našim zásadám, zvykům a právu u nás. Jinak jsem zcela jistě netolerantní a nebojím se to říci. Zatím jsem v historii nenašel jediný případ, že by vyznavači Alláha přišli do nějaké cizí země a nevnutili jí své náboženství. 

A ještě jedna drobná poznámka - uštěpačné poznámky některých jedinců, že islám nepřichází do českých zemí, považuji za podrazácké úhybné manévry. Jak by se nám asi jako naprostým bezvěrcům - a nic jiného nejsme, žádné hodnoty jako vlast, rodina, přítelství, právo či víra neuznáváme a ani nemáme - žilo vedle Severoevropského kalifátu, Západoevropské džamahírije či Středomořského sultanátu?

Nechtějí-li přistěhovalci tyto skutečnosti respektovat, pak máme jen dvě možnosti. Buď islámu vytýčíme pevné hranice a udržíme ho za nimi, nebo se sami staneme muslimy - přežijeme-li.

Autor je člen Vojenského sdružení rehabilitovaných, Praha 6.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla