Petr Němec: Zneužít Brno! Bojují proti hazardu jen kvůli svému prospěchu

21.03.2019 11:44

Politická kariéra Matěje Hollana připomíná hazardní hru. V roce 2014 při krajských volbách brněnský aktivista trefil jackpot, jenže postupně o všechno přišel. Teď si musí hledat práci a hodlá se vrátit na začátek, kdy bojoval proti kamenným hernám. Hollan je však kontroverzní postava. S kamarádem Martinem Svobodou, který přiznal gamblerství, vyhlásili válku hazardu, ale on-line kasina jim zas tak nevadí. Na radnici navíc Hollan přihrával Svobodovi žetony v podobě dotací.

Petr Němec: Zneužít Brno! Bojují proti hazardu jen kvůli svému prospěchu
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Náměstek brněnského primátora Matěj Hollan

„Představitelé herního průmyslu asi nepochopí, že ke spokojenému životu nemusím být milionář,“ prohlásil na začátku roku 2013 vystudovaný muzikolog Matěj Hollan, kterému v té době nebylo ještě ani třicet let. Tehdy se dostával do povědomí voličů jako občanský aktivista.

Kritizoval tehdejšího brněnského primátora Romana Onderku (ČSSD), své rodné město z recese přejmenoval na Krno, protože mu přišlo, že pod Onderkou srdce Moravy zakrní. Založil hnutí Žít Brno, jehož název vznikl ze zlidovělé hlášky - něco jako kdyby teď lidé v Mostě prorazili s politickou stranou Dycky Most!

Ale hlavně až do roku 2014 byl Hollan předsedou neziskové organizace Brnění, která získávala peníze také od nadace Open Society Fund, jejímž zakladatelem je George Soros, americký filantrop maďarského původu. Sorose část veřejnosti viní, že ovlivňuje politické dění v Evropě právě skrze neziskové organizace.

Zatímco Hollanovo Brnění hystericky mobilizovalo proti hazardu a usilovalo o to, aby Brno nemělo pověst českého Las Vegas a pomáhalo starostům rušit výherní automaty, tak jeden ze Sorosových fondů vlastnil společnost Vici Properities, která se specializuje na nemovitosti s kasiny. Soros disponoval také několika akciemi firmy Caesars Entertaiment Corporation, která provozovala i online kasina.

Do mediální války se s Brněním vydal i Martin Svoboda, šéf spolku Občané proti hazardu. Svoboda je o čtyři roky starší než Hollan. Na automatech prohrál podle svého vlastního tvrzení osm milionů korun! Když si po smrti matky myslel, že je z gamblerství venku, tak se opil a ráno zjistil, že ve skříni, kde měl uložené peníze, nic není. „Kolega říká, že když je člověk gambler, tak vždycky gambler bude a jako gambler i umře.“ uvedl Svoboda kdysi pro deník Právo. Svoboda nicméně podle svých slov už několik let abstinuje a místo hraní svůj životní pád zvěčnil v knize Já, hráč z roku 2011. Pak založil zmíněné sdružení bojující proti hazardu a pomohl do politiky kamarádu Hollanovi.

„U nás se herny hojně vyskytují ve vyloučených lokalitách a lidé tam prohrávají svoje sociální dávky – ti nemají platební karty ani pravidelné připojení k síti. Nic z toho mít většinou ani nemůžou, mají na účty uvaleny exekuce. Tihle lidé se na internet přesouvat nebudou,“ hájil Svoboda, proč s Hollanem bojují hlavně proti kamenným provozovnám a internetová kasina jim tolik nevadí. Online hry jsou přitom daleko nebezpečnější, protože jsou dostupné kdekoliv a kdykoliv.

Hollana euforie voličů z recesistického hnutí Žít Brno vyneslo až na magistrát a stal se náměstkem primátora Petra Vokřála (ANO), v gesci měl kulturu, sociální a zdravotnickou oblast. A to byla výhra i pro bývalého gamblera Svobodu. V dotacích, které Občané proti hazardu získávali od města, se točily opravdu velké částky.

Pro rok 2016 zastupitelé schválili 340 tisíc korun pro Svobodovu neziskovku na Cyklus přednášek s besedou na téma hazard a patologické hráčství. Hollan přitom upozorňoval, že se Svobodou už několik let spolupracuje a i přes námitky a zamítavé stanovisko sociální a zdravotní komise 32 politiků včetně všech reprezentantů Žít Brno hlasovalo pro návrh.

V rámci Městského programu prevence kriminality pokračoval přísun peněz na konto Občanů proti hazardu i v roce 2017. Druhý cyklus přednášek tentokrát dostal 280 tisíc.

Velmi bizarně působí sponzorská smlouva uzavřená dva dny před Štědrým dnem v roce 2016. Magistrátní společnost Brněnské komunikace dala „na podporu činnosti občanského sdružení, zejména v oblasti změn legislativy, regulace hazardu v městech a obcích, sociální oblasti a jeho působení na poli prevence sociálně patologických jevů, prevence patologického hráčství u osob mladistvých a celkové šíření osvěty v této oblasti“ Svobodovi 200 tisíc korun. Říkáte si, co má údržba silnic společného s regulací hazardu? Nic. Jenom Hollana, který byl členem představenstva firmy. Svoboda prostě vsadil na dobrého „koně“, díky němu inkasoval skoro milion korun!

Občané proti hazardu spolupracují rovněž s Nadačním fondem proti korupci miliardáře Karla Janečka. Možná i díky tomu mohl aktivista Svoboda splácet milionové dluhy. Vydělávaly mu i přednášky na základních školách, jejichž všichni účastníci měli dostat knihu, „zpověď opravdového gamblera“. Cena přednášky? Sedm tisíc. A cena knihy? Tři sta korun. Slevu Svoboda nenabízí, protože to má být bráno jako podpora boje proti hazardu. Na webových stránkách sdružení přitom nejsou žádné dokumenty, které by hospodaření objasnily. Občané proti hazardu proto vypadají jako černá díra na peníze!

Je ironií osudu, že také Matěj Hollan musel v průběhu politické kariéry vyhledat odbornou pomoc. Přibližně rok chodil k psychologovi. Neunesl rozchod se ženou, utápěl se v alkoholu, byl skleslý, měl deprese a v kanceláři se jednou dokonce rozplakal. Brno (skoro) nezvládal žít, natožpak zodpovědně řídit.

V říjnu 2016 vyvrcholilo jeho trápení ve funkci náměstka pro dopravu. Hollan byl kritizovaný za to, že neměl řidičský průkaz a přestože podporoval cestování městskou hromadnou dopravou, najezdil služebním automobilem desítky tisíc kilometrů. V autobuse ho pak chytili revizoři při jízdě načerno, před kterými se snažil ještě utéct. Přišel tak o „šalinkartu“ a nakonec i o funkci.

Rozruch vyvolal mladý politik videm zveřejněným na Facebooku, kde se v ukrajinském vykřičeném domě nechal bičovat důtkami a křičel: „I want more!“ (Chci víc!) Ze skandálu se Hollanovi kolegové v Žít Brno snažili udělat předvolební kampaň, avšak lidem v moravském městě došla trpělivost.

„Chceme Brno bez Hollana! Jsi ostudou Brna! Celý spolek Zneužít Brno je zcela mimo moje chápání...,“ reagovali. Voliči uznali svou chybu, v Hollanovi se prostě zmýlili.

Hollan jako politik propadl, psala regionální média po loňských komunálních volbách. Piráti kontroverzní postavu odmítli umístit na kandidátku a Žít Brno, kde byl tentokrát Hollan ukrytý níž, se na magistrát nedostalo. Bývalý lídr hnutí si tak musí hledat práci. „Chci se věnovat stejným tématům jako předchozích deset let,“ řekl brněnskému Deníku Rovnost po volbách.

Naposledy se angažoval při protestech proti bourání komplexu budov postavených ve stylu brutalismu v Praze s názvem Transgas. Před pár dny na Facebook napsal dlouhý text, který začínal emotivním výrokem: „Hazardní duch Miroslava Kalouska je tu stále s námi!“ Podle Hollana za dob řádění současného poslance TOP 09 v čele ministerstva financí se Česko stalo klondikem pro hazardní mafii v čele s Ivem Valentou, který je momentálně senátorem v klubu ODS.

Přitom Hollan se Svobodou si udělali z boje proti hazardu slušné živobytí. Existují navíc vážné pochybnosti o čistotě jejich úmyslů. Možná by si mohli přivlastnit slogan hnutí Žít Brno odkazující na Hollanovu sadomasochistickou epizodu: Chci víc!

Petr Němec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.