Petr Příhoda: Ve Švýcarsku to šlo snáze

14.10.2013 18:24

Je to zvláštní. Tady se to vleklo předlouhé roky – a ve Švýcarsku jsou s tím raz-dva hotovi. Řeč je samozřejmě o Mostecké uhelné. Proč ten rozdíl? Důvody vidím dva. Především se tady do toho nikomu nechtělo. Ani vládě, resp. vládám, ani orgánům činným v trestním řízení, nikomu. Přitom varovné hlasy se tu ozývaly už od počátku. Proč ta nechuť?

Petr Příhoda: Ve Švýcarsku to šlo snáze
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Zřejmě převážil názor, který vyjádřil nejpádněji Václav Klaus, ale nebyl sám. Stal se jen mluvčím určité politické vůle, s níž se ztotožnila směrodatná část naší ekonomicko-politické elity. Chceme-li totiž zavést kapitalismus s jeho volnou hrou tržních sil, není radno zasahovat do tohoto spontánního a vpravdě převratného dění uplatňováním nějakých jiných hledisek či dokonce regulacemi. Máme-li pocit, že se při tom dějí nepravosti, je radno přivřít jedno oko. Nebo obě. (Vzpomínáte, kde jsme tuto radu slyšeli?). Zkrátka, děje-li se privatizace takovým či onakým způsobem, je to jedno, hlavně že se děje.

Pak je tu druhý důvod. Komplikovanější. Obratně ho tehdy vyjádřil tehdejší státní zástupce pan Rampula slovy: „Způsob, jakým si manažéři MUS přivlastnili státní podnik, byl nemorální, ale nikoli nezákonný.“ Pan Rampula si – stejně jako mnozí jiní – rozdělil vnímání lidského konání na dva pohledy. Na hledisko morální a hledisko platného zákona. To první je jaksi méně důležité. Snad dokonce vůbec nedůležité, protože v praxi k ničemu nezavazuje. Pan Rampula tak popřel niternou souvislost řádu mravního a řádu právního. Ony sice nejsou totožné, ale nejsou ani mimoběžné. Znevážení prvního může vést k tomu, že v trestném činu přestaneme vidět trestný čin. A toto se právě NEstalo švýcarské státní žalobkyni, která se proto v žalované věci pohotově zorientovala. Prý svedla ostrou právní bitvu s advokáty obžalovaných a soud jí dal zapravdu. Škoda, že si ji nemůžeme poslechnout. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…