Petr Schwarz: Události týdne

09.03.2014 12:40

Popeleční středou začal čtyřicetidenní předvelikonoční půst. Pravoslavné země mívají většinou Velikonoce jindy, než západní křesťané, ale letos to vyšlo na stejné datum.

Petr Schwarz: Události týdne
Foto: red
Popisek: Rusko

Rusko ovšem půst evidentně nedrží a snaží se spolknout Krym. Má tam zřejmě už desítky tisíc vojáků, i když pořád ruští představitelé tvrdí, že ti dobře vycvičení, rusky mluvící vojáci s ruskou výzbrojí a ruskými espézetkami na autech nemají s Ruskem nic společného, protože mají neoznačené uniformy. 

Krymský parlament odhlasoval okamžité připojení poloostrova k Rusku, čímž zároveň oznámil, že připravované referendum k této otázce stejně nikdo nebere vážně. Že je Krym součástí Ukrajiny, která výsledky referenda stejně nehodlá uznat, Rusko zcela pomíjí, koneckonců ukrajinské jednotky na Krymu už jsou oněmi údajně ne-ruskými jednotkami obklíčené a ruský parlament přijal zákon, podle kterého si v podstatě Rusko může připojit, co se mu bude líbit a celkem nikoho se na to neptat.  

Koneckonců, jeden z ruských ministrů tento týden představil plán, jak by Ukrajinci mohli pomoci Rusku osídlovat Dálný východ, což prý vůbec, ale vůbec nemá souvislost se současným konfliktem. Šéf krymského parlamentu rovnou prohlásil, že tady nejde jen o to, aby se k Rusku připojil Krym, že je potřeba připojit celou Ukrajinu. 

Z toho, že by zas měli patřit Rusku, jsou vyděšeni krymští Tataři, které po druhé světové válce Stalin nechal vystěhovat do střední Asie, kde jich spousta pomřela a na Krym se mohli většinou oficiálně vrátit až po pádu Sojuzu. Dokonce Tataři zvažují možnost obrátit se o pomoc na Turecko, kde má současný premiér Erdogan s demokracií taky dost problém a tento týden dokonce pohrozil zákazem YouTube a Facebooku, protože se na nich objevují příspěvky o neúnosné korupci v jeho vládě.  

Ruská televize zatím vysílá záběry toho, jak prý z Ukrajiny proudí desetitisíce uprchlíků do Ruska, jenže jak se ukázalo, na jejích záběrech proudili Ukrajinci přes celnici do Polska, tedy od Ruska na tu druhou stranu. Pro sousedy Ruska i pro zbytek světa je však velice varující, že agrese vůči Ukrajině má v Rusku širokou podporu a prezident Putin se těší rekordní popularitě, takže když se národní vášně nemohly vybít při očekávaném triumfu hokejistů na domácí olympiádě v Soči, který se jaksi nekonal, mohou Rusové mávat vlajkami aspoň nyní. Mimochodem, Putin byl letos navržen i na Nobelovu cenu za mír. 

Bývalý český prezident Klaus cítil opět potřebu se k Ukrajině vyjádřit a bohužel už ani nepřekvapil. Nenašel jediné slovo pro odsouzení ruské agrese, za všechno podle něj může zlý a nezodpovědný západ a celé to prý povede jen k tomu, že nás bude Evropská unie víc ovládat. Jeho nástupce Zeman je dnes právě rok hlavou státu a předběžnou oslavičku si na Olomoucku dopřál už den po začátku půstu na pro něj pořádaných vepřových hodech, což je vskutku inovativní hold tradicím. 

V poslanecké sněmovně se napříště nebude smět v době schůzí podávat alkohol, jak prosadilo hnutí ANO po několikadenních slovních přestřelkách. Vzhledem k tomu, že je asi jedno, jestli si bude zákonodárce chtít dát panáka, tak si ho dá v bufetu nebo si ho naleje ve své kanceláři ze své lahve. Možná by bylo pro stát přínosnější, kdyby se sněmovna věnovala i něčemu jinému než populistickým prkotinám. Čeští celníci zaznamenali rekordní úlovek, stoosmdesátikilovou zásilku heroinu pro náš trh v ceně bratru tři čtvrtě miliardy korun. Krachla další bitcoinová burza. 

Planetu Zemi zase jednou jen o fous netrefil asteroid. 

Ať nám štěstí přeje i v týdnu následujícím přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…