Petr Schwarz: Události týdne

01.12.2014 9:43

Ani tento týden prezident Zeman nevynechal výrok, který vzbudil velké kontroverze. Tentokrát na návštěvě Kazachstánu vyzval k takzvané finlandizaci Ukrajiny, a finlandizací se obvykle rozumí podřízení části politiky dané země jejímu většímu sousedovi, tak jak bylo po druhé světové válce nuceno opatrně našlapovat Finsko ve vztahu k Sovětskému svazu, což ovšem v důsledku znamená, že občané dané země nemají možnost si zcela svobodně zvolit, co vlastně chtějí.

Petr Schwarz: Události týdne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Ukrajinský prezident Porošenko rozhodně nevypadá, že by měl v úmyslu něco takového své zemi udělat a ohlásil přípravu na referendum o vstupu Ukrajiny do Severoatlantické aliance, kde ji ovšem nechtějí alespoň podle jejich ministra zahraničí Steinmaiera Němci, ovšem ne proto, že by chtěli Ukrajinu podřídit Rusku, ale prostě proto, že si myslí, že na takové členství není Ukrajina připravena.

V Kazachstánu dostal prezident Zeman také bednu koniny, není ovšem známo, co tímto darem bylo myšleno.

V Doněcku a jinde na východní Ukrajině mezitím opět umírali lidé, vojáci i civilisté. Většina ruských občanů podle průzkumu veřejného mínění věří své vládě, že na Ukrajině žádní ruští vojáci nebojují, ale skoro polovina si myslí, že by tam bojovat měli. Snahu Moskvy přesvědčit svět, že na Ukrajině vůbec nezasahuje, poněkud naboural jeden z komunistických poslanců, podle kterého se už na Ukrajině vystřídalo ruských takzvaných dobrovolníků na třicet tisíc, a ti by si za své služby vlasti zasloužili statut válečných veteránů.

Ruský ministr financí zas oznámil, že západní sankce způsobily jeho zemi škody za 40 miliard dolarů a dalších sto miliard Rusko ztratilo kvůli poklesu cen ropy. OPEC se ale na zasedání ve Vídni rozhodl, že nebude těžbu ropy snižovat, takže se dá čekat, že půjde ještě více dolů a Rusko bude mít ještě větší problémy.

Moskva mezitím zakázala dovoz masa a mléka z Běloruska, protože prý touto cestou šlo do Ruska západní zboží, což značně naštvalo běloruského prezidenta Lukašenka, takže ruský prezident Putin opět vyhrotil vztahy i s jedním ze svých největších spojenců.

Mnoha městy Spojených států hýbou rasové nepokoje. Afroameričané se bouří kvůli tomu, že ve Fergusonu porota osvobodila policistu, který zastřelil neozbrojeného černošského mladíka, který pravda předtím vyloupil obchod a policista se ho prý bál, i když se mladík už pravděpodobné vzdával. 

V rozbouřené atmosféře policisté bez výstrahy zastřelili v Clevelandu dvanáctiletého chlapce, který si hrál s plastovou pistolkou.

V Pákistánu zavraždili několik zdravotníků očkujících proti dětské obrně, místní jsou totiž přesvědčeni, že očkování je západní akcí, která je má vyhubit.

Při útocích islamistů v Nigérii, v Afghánistánu a v Keni zahynuly stovky nevinných civilistů.

V Tunisku, kde před časem začalo takzvané arabské jaro, které vedlo k nástupu islamistů v mnoha zemích, zvítězil v prvním kole prezidentských voleb sekularistický kandidát, takže islamisté ostrouhali.

Turecký prezident Erdogan, islamista poněkud umírněnější, vyjádřil přesvědčení, že muži a ženy si rozhodně nejsou rovni, snad mu to vysvětlí papež František, který je teď v Turecku na návštěvě.

Více světla přeje do příštího týdne posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Český rozhlas

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…