Petr Schwarz: Události týdne

09.02.2015 9:32

Protikorupční skupina Rady Evropy vyslovila značnou nelibost nad tím, že v České republice se o boji s korupcí více mluví, než že by se něco skutečně dělalo.

Petr Schwarz: Události týdne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Podle premiéra Sobotky ale současná vláda už i něco na rozdíl od těch předchozích s korupcí dělá, jen to asi zatím není moc vidět. 

Čeští politici, jak se zdá, jsou především mistři byznysu, alespoň někteří – po zázračném zbohatnutí sociálně-demokratického expremiéra Grosse před časem se teď povedl podobný kousek dlouholetému špičkovému politikovi ODS Langerovi.

Před pár lety odcházel z vrcholné politiky s několika málo miliony na kontě a také několika miliony dluhů a nyní je najednou schopen skupovat akcie za desetimiliony.

Podle průzkumu společnosti Nielsen polovina zboží prodaného v Česku najde zákazníka až tehdy, kdy je na něj sleva, ale to se asi Langerových akcií netýkalo.

Naopak někteří čeští politici se chovají, jako by si je jejich voliči vybrali ve slevách a se sníženou zárukou – jen tak je třeba možné, že sociálně demokratický matador Škromach jen pár dní po skandálním vyceněném selfíčku na tryzně v Terezíně může oznámit, že tedy vážně chce být prezident.

Nejvyšší kontrolní úřad zjistil, že ministerstvo školství v několika minulých letech za předchůdců současného ministra Chládka rozdalo na sport netransparentně dotace za 800 milionů, což vedlo současného ministra k tomu, že sportu slíbil navíc tři miliardy, třeba je jeho úřad už dokáže rozdělit tak, aby se neztratily.

Celá vláda se ale teď bojí, že bude muset doplatit dohromady několik miliard na platech v justici, podle rozsudku Nejvyššího soudu totiž už několik let jsou platy počítané špatně.

Skoro jeden a půl tisíce soudců a už i několik státních zástupců už chybějící peníze vymáhá soudně, jediný, kdo může ještě pracovníky justice o peníze připravit je Ústavní soud, jenže jemu vláda záležitost předložit sama nemůže, to musí udělat jeden z brněnských soudců, u kterého celá kauza začala.

A aby to udělal, má ho ponouknout ministryně spravedlnosti Válková, o které se myslelo, že už bude odvolána, ale teď je najednou velice potřeba. No není české vládnutí vskutku bohaté na neuvěřitelné příběhy?

Islámský stát dokázal překonat další hranice zhovadilosti. Po popravě japonského rukojmí zveřejnil záběry naaranžovaného bestiálního upálení zajatého muslimského jordánského pilota v kovové kleci.

Jordánsko hned rozpoutalo protiakce, i jinde v islámském světě tato brutalita zvedla odpor. Imám káhirské univerzity al-Azhar, nejvyšší uznávaná duchovní muslimská autorita, vraždu odsoudil a pachatele označil za satanisty, kteří by měli být ukřižováni.

Na Ukrajině se bojuje stále urputněji, separatistický vůdce Zacharčenko ohlásil stotisícovou mobilizaci, což někteří analytici považují za pokus dopředu vysvětlit příchod nových ruských jednotek.

Jinak Zacharčenko politoval Ukrajinu, že ji prý vedou, cituji „mizerní Židé“, takže by si už měl asi ujasnit, proti komu vlastně bojuje, zatím tvrdil, že proti fašistům.

Německá kancléřka Merkelová s francouzským prezidentem Hollandem přišli s novým mírovým plánem, ruský prezident Putin přidal svůj protiplán, jenže jestli to bude alespoň k něčemu těžko nyní říci.

Jisté je, že Rusové ani Ukrajinci si ekonomicky válkou nijak nepomohli, v Rusku meziroční inflace dosahuje 15 procent, ukrajinská hřivna tento týden během jediného dne klesla o třetinu.

V socialistické Venezuele ale už občané často nemají ani co koupit, a tak vláda sahá k čím dál bizarnějším opatřením – naposledy byli zatčeni majitelé jedné sítě lékáren za to, že v jejich obchodech byly fronty, což prý je protivládní spiknutí.

Němečtí náckové z Národně-demokratické strany sklidili posměch, když vyrazili demonstrovat do Freiburgu, ale popletli si vlaky, skončili 200 kilometrů od svého cíle a plánovanou demonstraci museli odvolat.

Ať se hloupost vždy prozradí rychle sama, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Český rozhlas

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…