Petr Sedláček: Další nákupní přešlap ministerstva obrany

12.09.2020 20:44

Stále nové a nové příběhy, spojené s nákupem vojenské techniky a a dalších komponentů pro AČR, poskytují svědectví, že v této oblasti ministerstvo obrany jemně řečeno tápe.

Petr Sedláček: Další nákupní přešlap ministerstva obrany
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Spíše šlape vedle a ve vzduchu se vznáší otázka z jakého důvodu. Zvláštní, že pokud se to týká dodávek ze zahraničí, zvláště zpoza oceánu, běží vše jak hodinky. Jinak tomu je mají-li se dodavateli stát české firmy.

Třeba taková společnost SVOS Přelouč. Ta s „nákupčímí z obrany“ svádí nejeden souboj. V tom posledním však našla zastánce na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. ÚOHS přitom musel revidovat své starší rozhodnutí a svoje vlastní usnesení z té doby, kterým vlastně posvětil názor ministerstva, že to postupovalo zcela v souladu se zákonem. Jenže napodruhé úředníci úřadu rozhodli, že jejich prve postupovali v rozporu s právními předpisy a námitky přeloučské společnosti jsou opodstatněné.

Řekněme si ale o co vlastně jde. Již v loňském roce vypsalo ministerstvo obrany zakázku na dodávky neprůstřelných skel pro armádní vozidla. SVOS se do soutěže přihlásila. Za léta své existence totiž firma vyrobila na pět tisíc různých pancéřových vozidel. Ta mimo jiné využívá OSN, NATO, OBSE a mnozí další zákazníci z více než 60 zemí světa. A co je v souvislosti s touto kauzou hlavní, všechna tato vozidla byla osazena skly vlastní výroby! Tedy solidní doporučení od českého výrobce, řeklo by se.

Jenže Armáda České republiky, nikoliv poprvé, postupovala po svém. Mimo výběrové řízení upřednostnila dodávky od páru českých společností, které nabídly pancéřovaná skla od třetího subjektu ze zahraničí! Co takový nákup skrze prostředníky udělá s cenou je jasné snad každému. Přestože SVOS obraně písemně nabídla levnější, časově výhodnější a navíc zcela domácí řešení bez jakýchkoliv prostředníků, než po jakém AČR sáhla, resort uvedl, že postupuje zcela „hospodárně“!

Takže se nyní věc vrací k novému projednání. Vzniká tím naděje, že tentokrát již ÚOHS informace, poskytnuté ministerstvem obrany řádně prověří a odpovědně rozhodne.

Každému přitom musí být jasné, že postoj by mělo změnit i samo ministerstvo. V současnosti, kdy naše země dosahuje rekordního dluhu veřejných financí, by resort ministerstva obrany měl daleko více hledět k úsporám a zcela logicky primárně podporovat domácí podniky. Jak Lubomír Metnar na další „nákupní přešlap“zareaguje se teprve uvidí. 

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla