Petr Sedláček: Holandské stop Ukrajině

01.04.2016 18:03

Připomenu, že 6. dubna proběhne v Nizozemském království referendum, ve kterém se Holanďané vyjádří k otázce zda souhlasí s ratifikací Dohody o asociaci mezi EU a Ukrajinou. Referendum bude platné, pokud se ho zúčastní 30% obyvatel.

Petr Sedláček: Holandské stop Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tulipány

Je předčasné hodnotit, jak referendum dopadne. Jisté však je, že mezi Holanďany převažují zastánci kategorického NE. Nyní se k nim připojil sám premiér Mark Rutte, když měl uvést, že Nizozemské království nebude nikdy souhlasit se vstupem Ukrajiny do EU.

„Myslíme si, že Ukrajina by měla mít dobré vztahy jak s Evropou, tak i s Ruskem. K tomu by ovšem nedošlo, pokud by se Ukrajina stala členem EU,“ uvedl premiér a dodal, že právě proto bude království proti. Zdůraznil rovněž, že tomu tak bude do doby, než se Kyjevu podaří navázat konstruktivní dialog s Ruskem kvůli událostem na východu země i připojení Krymu k RF. Přitom Mark Rutte neopomněl sdělit, že „Z dlouhodobého hlediska to má zásadní význam. Přitom je dobré mít na paměti historii Kyjevské Rusi i to, že mnohé ukrajinské regiony byly historicky dlouho součástí ruského státu.“ A dodal ještě, že se nelze otáčet zády k přáním Moskvy navázat s Ukrajinou pevné vztahy.

Tato zpráva, kterou česká většinová česká média zatím opomíjejí, má pro nás, podle mého, docela závažný obsah. Ukazuje totiž nejen to, že i malá evropská země nejenže musí, ale i může jasně vyjádřit svůj názor, položený nikoliv na ideologických, či „spojeneckých“ základech, ale na elementárním poznání skutečnosti. A pak je tu i příklad toho k čemu všemu se může veřejnost v Nizozemském království svobodně vyjádřit v referendu. Bylo by proto nanejvýš žádoucí, aby si vláda premiéra Sobotky obě tyto skutečnosti uvědomila a začala se podle toho chovat!

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Divé činy v pozadí divočiny

9:39 Ladislav Jakl: Divé činy v pozadí divočiny

Až pojedu zítra (3. května) od Mariánských lázní směrem na Cheb, budu se dívat doprava. Což se na to…