Petr Zahradník: Cestovní ruch prožívá příjemné období, cenová hladina lehce vzlíná, služby táhnou dolů projektanti

09.08.2016 13:16

Komentář poradce prezidenta HK ČR Petra Zahradníka

Petr Zahradník: Cestovní ruch prožívá příjemné období, cenová hladina lehce vzlíná, služby táhnou dolů projektanti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Cestovnímu ruchu se i ve druhém čtvrtletí letošního roku dařilo. Meziročně se počet hostů zvýšil o 3,1 %, od počátku letošního roku pak o 6,6 %. V samotném druhém čtvrtletí byl tento výsledek dosažen zvláště díky zvýšenému zájmu tuzemské klientely, když počet zahraničních návštěvníků meziročně mírně klesl (což se stalo poprvé po dvou a půl letech).

Pro tuzemský cestovní ruch by mělo příznivé období pokračovat i v letošním třetím čtvrtletí, kdy vlivem zhoršené bezpečnostní situace ve světě i v Evropě řada rezidentů zvolila za svojí hlavní prázdninovou destinaci právě Českou republiku, přičemž tato zůstává atraktivní též i pro významnou část zahraniční návštěvnosti.

Spotřebitelské ceny v červenci se meziměsíčně zvýšily o poměrně výrazných 0,3 %, což vedlo ke zrychlení červencové meziroční inflace až na 0,5 % (to je však stále propastně daleko od dvouprocentního inflačního cíle, přičemž vůbec nemáme jistotu přesvědčivého trvajícího trendu v tomto směru).

Cenový nárůst lze vysvětlit zesílenou poptávkou především v segmentech volnočasových (rekreace, kultura, sport, cestování), způsobenou viditelným přírůstkem reálného příjmu v podmínkách velmi nízké nezaměstnanosti. Taktéž některé ceny potravin vykázaly růst, avšak poté co jejich předchozí vývoj byl z pohledu spotřebitele mimořádně příznivý. Česká republika se tak i nadále pohybuje v pásmu velmi nízkoinflačního vývoje (jako ostatně drtivá část vyspělého ekonomického světa) a lze se domnívat, že ve viditelné časové perspektivě tomu nebude jinak.

Segment služeb ve druhém čtvrtletí vykázal velmi mírný růst (0,7% meziročně), když se dařilo drtivé většině jeho složek – službám dopravním, přepravním a skladovacím; taktéž ubytovacím a stravovacím, stejně jako informačním, komunikačním, administrativním a nemovitostním.

Jedna složka však stáhla celé odvětví k nevýraznému výsledku – profesní, vědecké a technické činnosti poklesly meziročně o 6 % a v jejich rámci pak inženýrské, projektové a architektonické služby ještě skoro dvakrát výrazněji (tím odhalují a předurčují neblahou i dlouhodobější perspektivu již nyní vážně zkoušeného stavebnictví).

Petr Zahradník, poradce prezidenta Hospodářské komory České republiky a člen Evropského hospodářského a sociálního výboru (EHSV)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…