Petr Zahradník: Rozpočet EU zaměřený na výsledky a výkonnost

20.01.2016 19:18

Komentář k dění v EU

Petr Zahradník: Rozpočet EU zaměřený na výsledky a výkonnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Za klíčovou událost těchto dnů si tentokrát dovolím označit diskusi o novém pojetí, vnímání a nakládání s Rozpočtem EU. Je to vnímání zatím příliš neakcentované, dle mého názoru však o to důležitější z pohledu dlouhodobé perspektivy a rychle uvědomované.

Příjmy a výdaje Rozpočtu EU a rámec Víceleté finanční perspektivy byly dosud dominantně nahlíženy především optikou souladu s formálními pravidly, přičemž se jaksi samozřejmě předpokládalo (a nijak dále neověřovalo), že tato pravidla jsou konstruována správně, a vůbec či jen velmi málo se hledělo na to, jaký účel je prostředky financován a jaké reálné výsledky přináší. To je stejné, jako bychom se na fotbalový zápas dívali a hodnotili jej podle toho, jak hráči dodržují pravidla hry, a ne podle počtu branek, které tito hráči vstřelí.

Začíná se pozvolna měnit přístup směrem ke sledování výsledků a dosažené výkonnosti. Na sklonku minulého týdne tento postoj naposledy deklarovala mimořádně zdařilá a silně obsazená konference o budoucnosti financí EU, které na bruselské půdě dominoval německý ministr financí Wolfgang Schäuble a místopředsedkyně Evropské komise pro rozpočet Kristalina Georgieva.

Není od věci si připomenout body, které se na této konferenci zejména diskutovaly a jež budou jistojistě rezonovat i v nadcházejícím období:

Rozpočet EU musí daleko silněji přispívat evropské přidané hodnotě (což nyní zdaleka není pravda a řada výdajů Rozpočtu EU stále ulpívá pod vlivem tradice a stereotypu v historické neměnnosti a sterilitě);

Je žádoucí precizně definovat jasnou a zřetelnou evropskou přidanou hodnotu (založenou na nových stávajících a budoucích prioritách, a nikoliv na těch starých) a rovněž reflektovat principy subsidiarity v této souvislosti; sledovat kvalitu výdajů v přísných rozpočtových podmínkách; zlepšit monitorovací a auditní nástroje zaměřené na výsledky a dopady; klíčovým slovem na výdajové straně by mělo být: re-organizace, pro stranu příjmů je to: zjednodušení;

Je nutné zesílit koherenci mezi Rozpočtem EU a ekonomickým vývojem a výkonností, například posílením vazeb vůči Specifickým doporučením (CSRs);

Poté, co budou tyto podmínky naplněny – nikoliv dříve – umožnit jistou flexibilitu pro Víceletý finanční rámec;

A vytvořit strategii posloupnosti zavedení těchto reforem, neboť v krátkém období by mohly působit navzájem protichůdně.

Petr Zahradník, poradce prezidenta Hospodářské komory České republiky a člen Evropského hospodářského a sociálního výboru (EHSV)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Zákon není právo

8:29 Vladimír Ustyanovič: Zákon není právo

V posledních dnech většině občanů pohnulo žlučí vyjádření starosty pražské části Řeporyje Pavla Novo…