Právní poradce prezidenta: Zaorálku, omluvte se, nebo Vás budu žalovat

09.01.2013 12:00

V článku „Zaorálek přitvrzuje a zapojuje do amnestie rodinu Václava Klause“, publikovaném v Parlamentních listech dne 8.1.2013, je mj. text, cituji: „rozčiluje se Zaorálek …… má tam (prezident) například právní poradce, kteří byli jednoznačně spojeni s Větrovcem a Berkou“

Právní poradce prezidenta: Zaorálku, omluvte se, nebo Vás budu žalovat
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Lubomír Zaorálek

Na webových stránkách Kanceláře prezidenta ČR (KPR)je mj. uvedena její organizační struktura a v jejím rámci i seznam poradců prezidenta. Jedná se konkrétně o Ing. Stanislavu Janáčkovou, CSc., prof. Ing. Roberta Holmana, CSc., Ing. Jana Skopečeka, RNDr. Jiří Tomáše Payne, doc. PhDr. Ing. Marka Loužka, Ph.D., Mgr. Pavla Hasenkopfa, JUDr. PhDr. Jaroslava Kubu, CSc. a Jana Lupoměského.

Je zřejmé, že moje jméno do této množiny náleží, tak jako to, kdo v ní je podle akademického titulu právníkem.

Protože nic z tohoto strohého výčtu jmen nevypovídá o mojí činnosti, v současné mediální hysterii mám vážné důvody se obávat, že jsem páně poslancovým výrokem a jeho dopady na neinformovanou veřejnost závažně ohrožen.

Nejsem „spojen s Větrovcem a Berkou“ ani s nikým a ničím, do čeho je zřejmě poslanec Zaorálek zasvěcen, o čem se svěřuje médiím, namísto splnění povinnosti svoje poznatky oznámit orgánům činným v trestním řízení.

Jsem nucen se proti jeho výpadu bránit a tak se stejné veřejnosti ke které se obrátil svěřují s tím, s čím jsem doopravdy spojen.

Jsem vysokoškolským učitelem a můj pracovní týden vyplňuje působení na Katedře práva NF VŠE, na Katedře Ústavního práva PF UK, na Vysoké škole aplikovaného práva či na Vysoké škole obchodní.

I tak můj plat zdaleka nedosahuje výši, jakou má poslanec Parlamentu ČR.

Když jsem byl členem sněmovní „Komise pro otázky posouzení nezávislosti výkonu a budoucího uspořádání české justice“, nedostal jsem –na rozdíl od poslanců – za to nic. Ačkoli její předseda jistě potvrdí, že jsem jako jediný z jejích 10 členů vytvořil a sepsal koncepci její činnosti.

Ale i takový rozsah činnosti nestačí a ve zbývajícím čase v týdnu se musím „sponzorovat“ výkonem advokacie.

I já jsem jako pan Zaorálek vystudoval filozofii a vedle doktorátu práv a vědecké hodnosti kandidáta věd jsem získal doktorát na filosofické fakultě. V roce 1987 jsem však na základě svého projektu v oblasti filosofie práva a lidských práv získal od vládní organizace USIA dlouhodobou stáž na Kolumbijské univerzitě v New Yorku.

Po převratu jsem napsal první vysokoškolskou učebnici „Filosofie lidských práv a právo“. Kdokoli může v archivu Britských listů za minulá léta shlédnout moje příspěvky. A jistě se najdou čtenáři, kteří znají moje jméno z Práva. V němž se věnuji zejména poslaneckým výtvorům, jako např. v poslední době občanskému zákoníku, novelizaci o.s.ř., která popustila uzdu exekutorům, či církevním restitucím.

Veřejnost jsem seznamoval s jejich fatálními dopady. A samozřejmě i s mým postojem prezidentova poradce, který doporučuje jejich vrácení pánům poslancům.

Ve svém úsilí jsem nebyl jediným z pánů a dam zasedajících v parlamentních lavicích, zleva do prava, podpořen.

Tím se dostávám k náplni mojí „poradcovské činnosti“. Vykonávám jí na základě mandátní smlouvy a spočívá jen v tom, že se na mne KPR několikrát do roka obrátí o právní stanovisko k zákonu.Zda ho má pan prezident podepsat či vrátit Sněmovně.

Za 1 hodinu si podle smlouvy účtuji 350,-Kč, což při prostudování zákona, jeho důvodové zprávy, záznamů z projednávání, studia související problematiky (často až stovky stránek) symbolicky zaokrouhluji na 8 až 16 hodin. Čili v rámci legislativního procesu za práci na jednom zákonu účtuji od 2.800 až 5.600,- Kč.

Kolik za takový často legislativní zmetek, který dopadne na nevinné občany obdrží poslanec, netuším; srovnání s honorářem za mojí „poradcovskou činnost“ by jistě zajímalo nejenom mne.

V roce 2009 jsem zastupoval 17 senátorů před Ústavním soudem ČR v řízení o souladu tzv.Lisabonské smlouvy s ústavním pořádkem ČR. Za to jsem byl záhy jako údajně nadbytečný vyhozen z katedry.

Jsem však hrdý, že jsem svým postupem mohl veřejnosti mj. ukázat, že se do projednávání nepřímo vměšoval velvyslanec jisté evropské mocnosti. A dále, tím že jsem přispěl k odročení o týden, dostal šanci požadavek prezidenta, aby ČR získala výjimku, ochraňující dekrety spojené se jménem prezidenta Beneše.

Navzdory štvaní i některých rádoby opozičních poslanců, kteří se nemohli dočkat ztráty zbytků suverenity českého státu a prohlašovali, že „by bylo ideální, kdyby se Ústavní soud kladně vyjádřil“.

Svůj rezervovaný odborný postoj k problematice amnestie jsem po pravdě prezentoval v pořadu České televize „Hyde park“ dne 4.1.2013.

Útočný a lživý výrok pana Zaorálka, cit.: „…… má tam (prezident) například právní poradce, kteří byli jednoznačně spojeni s Větrovcem a Berkou“, důvodně považuji za vážný útok na mojí osobní a profesionální čest, a navíc vysoce mne ohrožující za situace mediální hysterie, která si nezadá s atmosférou volání po lynči.

Vzhledem k uvedenému vyzývám poslance Lubomíra Zaorálka, nar. 6.9.1956, aby inkriminované výroky, učiněné mj. mimo půdu parlamentu, vzal výslovně zpět, a okamžitě se mi se stejnou vehemencí omluvil.

A to nejenom v Parlamentních listech, ale s ohledem na šíření jejich obsahu ještě v deníku PRÁVO, v němž publikuji mj. jako právní poradce prezidenta, a rovněž v České televizi.

Pokud tak neučiní nejpozději do 48 hodin, obrátím se s příslušným podnětem na orgány činné v trestním řízení, a zároveň na něj podám žalobu o nemajetkovou újmu.

JUDr.PhDr.Jaroslav Kuba, CSc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

13:04 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

Oswald Spengler, německý filosof dějin (25. května 1880, Blankenburg – 8. května 1936, München), do …