Přemysl Čech: Politický a ekonomický výhled na rok 2014

04.01.2014 10:35

Vždy na Nový rok si u nás na vesnici dáme fotbálek. Předně je to hezká tradice a čerstvý vzduch taky projasní hlavu zakalenou silvestrovským veselím. Výsledek je nám vlastně jedno, protože naše vesnice vyhraje tak jako tak. A když se dostatečně vydýcháme a vyřveme, zamíříme kolektivně do hospůdky, abychom si řekli, co a jak letos bude. Děláme si takový politický a ekonomický výhled na celý rok.

Přemysl Čech: Politický a ekonomický výhled na rok 2014
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Zatím nemrzne, to je fajn, s dřívím letos vyjdu,“ reaguje na počasí Petr, co je už v důchodu. Soušky tahá z lesíka hned u vesnice a my to respektujeme a chodíme na ně do lesa, který je o kus dál. „Takže zatím vozím jenom do hospody?“, ptá se Ladík, co dělá v lese a každý den přiveze káru dříví. Jednomyslně odsouhlaseno, zatím máme dříví všichni, ale kdyby měl hospodský za topení platit, tak mu nezbude na nájem. Jen nás mrzí, že na kopcích za vesnicí je zatím málo sněhu. Jarní voda vždycky nějaké dříví připlaví a to je pak po březích sbíráme všichni.  

Diskuse se rozbíhá, každý něco nabízí, nebo něco potřebuje. Standa bude mít auto od Petra – za pět tisíc, technickou má ještě na rok a půl a to je pro nás dlouhá doba. Petrovi přitáhl kluk mazdu z rakouského vrakoviště, i s přihlášením vyjde na čtyřicet tisíc a to jde. „Kdy budeme udit?“, ptá se Lojzek, který to má na starosti. Odsouhlasíme, že poprvé na Velikonoce. Bůček přiveze Pražák, protože je u nich levnější než u nás, dohodneme se, že akceptujeme cenu v akci do pětašedesáti korun za kilo. Fajn, bašta bude.  

Kuřata pro všechny, kteří budou potřebovat, přiveze jako vždycky Venca, už ho znají a může si vybírat. Vajíčka většinou spotřebujeme v rodinách, víc jich mají jen obě Zdeny, které mají na slepice čas. Horní Zdena je prodává sousedům nad silnicí, dolní Zdena pod silnicí. Domluví se i výměna odkopků cibule množilky za jostu, Venca si dohodne odběr králíků, Franta od lesa bude zase hlídat, kdy statkáři vyvážejí hnůj, ten stačí pro nás pro všechny, no a jako každý rok pomůžeme Karlíkovi sbírat brambory. Pak ještě chvíli debatujeme o česneku, který u nás sice moc nejde, ale zkoušíme ho sázet od té doby, co se ten čínský nedá jíst a český zase zaplatit. Tak uvidíme, jak s ním dopadneme letos.  

Jak víme, čeká nás letos supervolební rok. Hospodský končí a vystřídá ho někdo jiný a měnit se bude i velitel hasičů. Nejradši bychom byli, kdyby hospodu vzala Káča, co tu točí, ale ta nemá peníze na rozjezd. Byl se tu podívat i chlapík z města, ale to je spíš šmelinář a kdo ví, co by nám z toho udělal. Tak asi podpoříme Zdeňka, co má kiosek u řeky a docela mu funguje. Promluvíme se starostou, ale nebude to zadarmo. Zdeněk nám za ten lobbying vrátí naše staré pivo, co s ním hospodský skončil, když mu konkurenční pivovar nabídl lepší podmínky.  

A pak je tu ještě ten velitel hasičů – tady se hraje o to, kdy bude mít otevřeno hasičárna, kam chodíme popíjet zalevno, když nám docházejí peníze. Luděk moc nechce s tímhle kšeftem provokovat a navrhuje jen víkendy, Jarda je progresivnější, přidal by i středy. Tady není co řešit, budeme jednoznačně hlasovat pro Jardu.  

Tak to bychom měli a můžeme si objednat kořalku. Káča ví, co kdo pije a bez ptaní nalévá. Připíjíme si na ten nový rok a rozlévá se v nás hřejivé teplo a pocit uspokojení. Politicky a ekonomicky máme přece jasno.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

15:48 Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

Dopis Milana Knížáka předsedovi vlády Petru Fialovi.