Přemysl Čech: Proč?

25.01.2015 17:50

Přiznávám, že ukolébán maximálním počtem volných dní kolem Vánoc a Silvestra jsem vstoupil do nového roku odpočat, harmonizován, vyladěn – a jak se nakonec ukázalo, taky zcela nepřipraven. Očekával jsem, že svět v novém roce bude naladěn zhruba tak vstřícně jako já a že si tedy budeme rozumět.

Přemysl Čech: Proč?
Foto: Blogspot.com
Popisek: Zima, ilustrační foto

Ale opak je pravdou, okolí a já se až tragicky míjíme. Ve Francii se střílelo. Na Ukrajině se střílí. Střílí se i jinde. Musím se zabývat penězi. Banky snižují úroky jako o život a najít banku a účet aspoň o desetinku procenta výhodnější je práce přímo detektivní.

K tomu ještě česká koruna oslabila a já neměl nakoupená eura na lyže. Jsem frustrován i z toho, že neumím výhodně nakupovat nemovitosti. Já trubka bydlím ve Strašnicích skoro dvacet let a nevšimnu si, že tu jsou na prodej vily skoro za pár korun.

Kudy to chodím, na co se dívám, proč jsem ten barák neviděl první? A k tomu ještě ta zpráva, podle které majetek nejbohatších lidí světa, kteří tvoří jediné procento světové populace, překročí už za rok celkový majetek ostatních 99 procent obyvatel planety.

Chce mi někdo naznačit, že patřím do skupiny 99 procent nejchudších lidí na světě? Proč? Chci pryč z města, uklidnit se někde na horách – nejlépe na běžkách. Co zjistím?

Vloni bylo na Zemi nejtepleji za posledních 135 let. Ano, loňský rok byl dosud nejteplejším rokem na Zemi zaznamenaným od začátku měření v roce 1880 a tento trend pokračuje. Co se to kolem mě děje? Proč jsou všude kolem takové nástrahy? Odpovědět si neumím.

A vysvětlení mé známé, která se zabývá astrologií a souvisejícími disciplínami, že to tak chtějí hvězdy, mi úplně nestačí. Zvlášť když dodává, že v podobných problémech se budeme brodit ještě dalších skoro deset let. Aspoň že potom má být líp a ne hůř. A tak hledám další zprávy, které by mi pomohly zorientovat se v tom bídném světě. A nalézám!

Britští vědci prokázali, že evropští mravenci mají při zkoumání nového území tendenci zatáčet raději doleva než doprava. A to i při respektování dalšího zvyku mravenčích kolonií, kterým je přemisťovat se podél překážek. No to je něco!

Vědci nyní hledají důvod tohoto jevu a už mají i první hypotézy. Například tu, že držet se jen jednoho směru je velmi dobrá strategie pro to, aby se dalo vyznat v prostoru. Úžasné! 

Je to sice jen malá jistota, ale je. Zvlášť když mě znejistila i další zpráva. Letošní rok bude o celou vteřinu delší! Naše planeta se proti tomu správnému času totiž trochu opožďuje – právě o tu vteřinu za rok. Proč a co z toho plyne? Otáčení Země se zpomalilo a elektronické systémy budou potřebovat dost složitou synchronizaci.

Mám obavy, zda se zvládnu patřičně synchronizovat, ale jak to provést, se má rozhodnout na mezinárodní konferenci, a to mě trochu uklidňuje. A mám tu další zprávu, která se může hodit. Vědci přišli s dalším odhalením, podle kterého se ve zvlášť obtížných časech, jako jsou války či přírodní katastrofy, rodí výrazně méně chlapců než dívek. I tady nabízejí vysvětlení.

Na svět totiž přijdou jen skutečně silní a zdraví kluci, jejichž odolnost převýší početní výhodu v dobách normálních. Jen nevím, jaké je aktuální skóre. Budu muset zabrousit do statistik, abych věděl, jestli se mám bát ještě víc, nebo jestli zrovna obtížné časy nehrozí.

Tak nevím, na všechna moje „Proč?“ rozhodně odpovědět neumím. Pro začátek bych se snad mohl opřít aspoň o ty mravence, kteří stoprocentně zatáčejí raději doleva než doprava. Ta jistota mě docela uklidňuje. A co vás?

Přemysl Čech vám přeje vlídný den!

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla