Přemysl Votava: Nezapomeňte na babičku!

04.02.2021 21:04

Z obrazovky slyším nářek, že horské vleky nejezdí, že hospody a bary zavřeli... Před rokem dovolená u moře, na lyže do rakouských Alp. Bary, restaurace, cestovní kanceláře, měly bohaté žně. Doba se změnila. Kde byl dříve život, je dnes mrtvo.

Přemysl Votava: Nezapomeňte na babičku!
Foto: Archiv autora
Popisek: Přemysl Votava

Vláda tápe, zavírá knihovny, sportoviště i ZOO parky, kluziště…. pozitivní zprávy v nedohlednu  Na děti a seniory asi nejvíce dopadá tento stav. K dětem vždy patřil smích i hravost. Místo toho se nabízí smutný pohled na malé školáčky cupitající s rouškou do školy. Globalizace přináší oběti.

Anketa

Měl by být ministr Blatný odvolán?

16%
30%
hlasovalo: 10488 lidí

Nejvíce ohroženou skupinou jsou senioři. Domovy seniorů se dokonce stávají smrtonosnou pastí. Senioři žijí velice často daleko od svých dětí, vnuků. Byt, nebo domek co si postavili, kde děti vychovali, často před časem opustili, přenechali jej mladým. Loučili se asi těžko s místem, kde prožívali své šťastné dny, vychovávali děti, sklízeli ovoce své práce. Dostali naději, že děti i vnuci, je budou navštěvovat v neděli i ve svátek, o narozeninách babičky, dědy, přijdou s dortem…  

Domovy seniorů, povětšinou pokoj pro dva, pro tři, nebo čtyři… soukromí minimální. Postel, stolek, skříňka, fotografie a snad televize. Se sousedkou na pokoji si již vše řekli, na odpolední pohádku se podívali, časopis několikráte přečetli, křížovku vyluštili…

Je neděle, její narozeninový den. Jistě přijdou, sousedce i sestřičkám se chce s vnoučaty  pochlubit, proto celý den vyhlíží u okna, každé zaťukání na dveře u ní naději vzbudí. Zastydí se, že dnes zase nepřišli. Jen SMS z hor přišla, … až příště. Pod polštářem už měsíce čeká obálka pro vnoučata.
  
Vládou tolik slibované proočkování, zejména té nejstarší generace se hroutí, není vakcína. Dodavatelé nedodali co slíbili. Nad vakcínou z Východu mudrujeme, bojíme si přiznat, že EU selhala. Vždyť ta jindy až protektorsky přísná EU byla koordinátorem celé této akce… Dnešní snaha o  omlouvání, zlehčování situace nezachrání ty tisíce dalších obětí, zejména z řad seniorů. Vzpomínám, jak před časem někteří záviděli seniorům ten drobný příspěvek, s otázkou zda to není zbytečné plýtvání…

Chci jim vzkázat nebojte se, však ten příspěvek skončí nejspíše v té obálce pro vnoučata, schovaný tam pod polštářem…  Návštěva dětí, vnoučat,  je pro ně v těchto dnech darem. Na jejich radost i úsměv nezapomene.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla