Radek Rozvoral: Co je to populismus a proč se jím argumentuje

30.03.2014 8:59

Dočetl jsem se, že populismus (z latinského výrazu populus – lid) je politická doktrína, která popisuje jednání, při kterém političtí aktéři proti sobě staví „lid“ a „elity“.

Radek Rozvoral: Co je to populismus a proč se jím argumentuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání sněmovny

Údajně prý populistické strany nekritizují systém jako takový, ale pouze zvolené elity a často zdůrazňují a prosazují prvky přímé demokracie. A to je právě kámen úrazu, jelikož ten co chce radikálně a od základů změnit celý politickoekonomický systém země a úplně ho překopat, by podle této teorie být populista neměl, takže mohu být v klidu. Důvod změny je poměrně jasný a každý člověk se zdravým rozumem mi dá určitě za pravdu, že je z dvacetileté historie ohromně patrné, že je zavedený systém nefunkční. To co funguje a je prokazatelné, je politickoekonomický sytém Švýcarska, kde jsou zavedeny prvky přímé demokracie. A tak se ptám, je snad Švýcarsko, které má jako jediný stát v Evropě vyrovnané veřejné rozpočty, jelikož má zavedenu ústavní brzdu bránící dalšímu neopodstatněnému zadlužování země a kde náramně funguje přímá demokracie, ve které má poslední slovo vždy občan, populistický stát? Pokud ano, tak jak je možné, že o něm s takovouto nálepkou žádný z politologů a politiků nemluví? Nemluví, jelikož si to nikdo ani v koutku duše nedovolí. Někde asi páni politologové udělali chybu, když za populismus označili zdůrazňování a prosazování přímé demokracie. Je to jen ubohá nálepka, kterou používají pouze elitáři, jelikož nemají na smysl plná řešení problémů takzvaných populistů jiné argumenty. No, a pokud jinak nedají, nechme je to říkat a nic si z toho nedělejme.

Nedávno jsem si k tomuto tématu přečetl názor pravicového sociologa Petra Hampla, který na otázku: „Jak se bránit proti takovéto negativní nálepce?“, odpověděl: „Nereagovat na to. Mluvit o konkrétních programových věcech pro lidi. A smířit se s tím, že vás budou nálepkovat. Já sám sebe od jisté doby označuji za populistu. Nad tím slovem bychom se neměli urážet. Být v roce 2014 populistou je něco dobrého a pozitivního. Je lepší něco nabízet běžným lidem než elitě. Je lépe být populista než elitář“. Takže co z toho všeho vyplývá? Buďme hrdi na to, že jsme populisté a že se snažíme najít systémové změny, které by pomohly pozitivně řešit celou řadu problémů! 

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Rozvoral - profil

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Keller: Pevnost jako řešeto

11:34 Jan Keller: Pevnost jako řešeto

Evropa je připravena posilovat svoji vojenskou přítomnost na východní hranici, aby zabránila možné r…