Radim Valenčík: Voliči na to neměli žaludek

25.05.2014 10:36

Hned ráno se mě ptal jeden z kandidátů na europoslance (kterému fandím), proč přišlo tak málo lidí k unijním volbám. Bude se to komentovat různě. Ale hlavní důvod jsem na facebooku uvedl již včera. Proč nikdo nechodí? Napsal jsem: "Ukrajinský debakl, tj. důsledek servilní europolitiky vládních i opozičních stran vůči nešťastné Ukrajině."

Radim Valenčík: Voliči na to neměli žaludek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

K tomu dodám: Servilní z hlediska euroreprezentace vůči politice USA (resp. těm silám, které institucionální systém USA ovládly), a servilní z hlediska "naší" reprezentace vůči euroreprezentaci.

Soudný volič neměl žaludek volit ty, co mají na rukou krev. Tam se bohužel zařadila "mlčením jehňátek" (těch, kteří měli nad masakry v Oděse, Mariupolu a teď až na dalších místech vyjádřit lítost a vyzvat k nepoužívání násilí proti civilnímu obyvatelstvu, k důslednému vyšetření masakrů pod mezinárodní kontrolou apod.). "Vyměkl" i Keller, který začal mlžit a ztratil reputaci odvážného levicového intelektuála (jeho vystupování ve volebních debatách učinilo ČSSD nevolitelnou). John se sice snažil uvolněný prostor (nevýrazná byla i KSČM) využít, ale měl minimální možnost veřejnosti něco sdělit, měl velmi malý prostor pro působení na veřejnost.

A tak "naše pravice" (zejména TOP) získá víc, než odpovídá její skutečné pozici. Nepříznivě to ovlivní další eurovývoj. Ten se ovšem dostává na okraj světového dění, protože jsou odstartovány zcela jiné procesy. Mnohem významnější (psal jsem o nich zde).

Jeden z kolegů mně k těmto tezím napsal, že bych měl doporučit nějakou strategii pro EU a Evropu. Přemýšlím o tom a mám s tím problém. Současná eurounijní reprezentace dostala EU a Evropu do tak složité situace, že se rozumná a pozitivní strategie hledá velmi obtížně. Pokusím se ji během několika nejbližších dnů přece jen nějak zformulovat.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…