Radomil Bábek: Česko ve formě? Jak pro koho…

16.05.2023 22:50

Komentář předsedy Podnikatelských odborů k vládnímu balíčku

Radomil Bábek: Česko ve formě? Jak pro koho…
Foto: repro Youtube, BR
Popisek: Předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek

Je správné a žádoucí udělat zásadní reformy hospodaření státu? Samozřejmě, vždyť naši politici, a to ze všech možných stran, nás jen zadlužují a zadlužují. Tak to dále nejde a musíme se z toho dostat. Je však konsolidační balíček Česko ve formě, který nám představila vláda Petra Fialy, tou reformou, kterou potřebujeme? Uvidíme, a posoudíme podrobně jednotlivá opatření.

Než se ale podrobně seznámíme s podrobnostmi balíčku (a už nyní můžeme konstatovat, že úspory jistě nejsou jeho silnou stránkou), mám několik osobních postřehů a poznámek:

Kdybych slyšel jen projev Petra Fialy, odtržený od všech jeho předchozích slov a činů, zatleskal bych a se slzou v oku bych byl šťasten, že máme tak férového a slušného premiéra.

Ministr Jurečka kritizuje předchozí vlády. Má krátkou paměť, protože v nich seděl a rozhodoval. Takže to, co kritizuje, je i jeho dílem.

Ministr Bartoš vystoupil, jako všichni ostatní, s pozitivně a vstřícně laděným projevem. Ten ministr Bartoš, kterému vláda za odměnu a jako odškodné zřídila Digitální a informační agenturu, úřad, nový úřad, přes který se lépe a snadněji bude utrácet za tzv. digitalizaci státní správy. Že o nic nejde? Jistě, jde jen o desítky miliard korun ročně, které Bartoš utratí. To má být příspěvek ke konsolidaci státních financí?

Všichni tiše a nenápadně ignorují fakt, že největší zátěží pro naši ekonomiku i pro kapsy občanů nejsou důchody, ale přebujelý stát, a především podvolení se klimatickému alarmismu a klima politice EU a Německa - Green Deal, dekarbonizace, podpora elektromobility, podpora a upřednostnění OZE, zákazy spalovacích motorů, zelená taxonomie, emisní povolenky a jejich rozšíření atd. To jsou ony hrozby, které devastují naše hospodářství.

Vláda před pěti měsíci zvýšila o 10 % platy všem státním zaměstnancům, potom si ještě zvýšili platy sami poslanci. To ještě před pár měsíci nevěděli, že je nutné šetřit? To se k tomu šetření museli prokousat přes zvyšování nákladů? Nebyl to jen trik, jak si naklonit asi 500 000 státních zaměstnanců? A my máme vládě věřit, že to s nápravou hospodaření státu myslí vážně?

Vláda se skládá z lidí, kteří v opozici vyhlašovali, že jistě nebudou zvyšovat daně, že třeba daň z nemovitosti je nemravná, a že jedině úspory na straně státu jsou správným postojem k hospodaření státu. Byli tito lidé v opozici slepí nebo se jim jen hodilo slibovat?

Řečeno s klasikem, slova, slova, slova, princi. Slova a věty vlády jsou krásné, ale její činy a dopady její politiky, podvolené progresivismu, jsou hrozivé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…