Richard Seemann: Bundeswehr v rozvratu

04.03.2019 19:26

Spolkovému ministru zahraničí Heiko Maasovi se podařilo v sobotu vystoupit v Berlíně s dvacetihodinovým zpožděním z armádního letadla ze své návštěvy kontingentu Bundeswehru v Mali.

Richard Seemann: Bundeswehr v rozvratu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

 Stalo se tak poté co zůstal trčet na letišti s čtyřiceti hlavou delegací na africké cestě v Airbusu A319 německých ozbrojených sil pro selhání hydrauliky. Muselo být vysláno další náhradní letadlo typu A340, které bylo náhodou k dispozici. Celou záležitost vzal odevzdaně, že sice svět se proto tím nezhroutil a patří to prostě k jeho povolání.
Osobně přesto politoval, že tak propásl oslavy narozeniny svého syna, který jak prohlásil „díky Bohu měl proto porozumění“. Němečtí politici pokud používají služeb vládní letky, kterou spravuje Bundeswehr musí být však na obdobnou situaci připraveni. Naposledy kancléřka Angela Merkelová, koncem minulého listopadu kdy letěla do Argentiny na setkání G-20 nejvyšších představitelů ve své A340 nesoucí hrdé jméno „Konrád Adenauer“ musela nouzově přistát ještě v Evropě. Nakonec přiletěla s jednodenním zpožděním. Podařilo se jí to díky španělské letecké společnosti, kdy se musela tísnit v její přeplněné ekonomické třídě. Podobné patálie s jinou A340 nesoucí jméno „Theodor Heuss“ si v Etiopii musel prožít spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Jeho letadlo patřící Bundeswehru nebylo schopno vzlétnout na zpáteční cestě pro blíže neoznačeným problémem s tlakem vzduchu. Předtím to zažil ministr rozvoje Gerd Müller s letadlem typu Global 5000 při cestě třemi jihoafrickými státy. Cesta se přeměnila v odyseu, kdy stroj Bundeswehru měl hned dva defekty.

Heiko Maas se vrátil zpět, kdy německé sdělovací prostředky široce komentují aférou kolem cvičné legendární vojenské plachetnice „Gorch Fock“ .Jde o trojstěžňový cvičný bark postavený v roce 1933, pro velitelské kádry německého námořnictva, kterého po druhé světové válce získal Sovětský svaz jako reparaci. Byl znovu obnoven v roce 1957 a nyní se nachází dlouhodobě v doku na celkové opravě. Milionových nákladů na jeho sanaci si všiml Nejvyšší spolkový početní dvůr, který je označil za skandální. Komentátoři upozorňují, že se stal meneteklem, který ukazuje na současný dezolátní stav německého spolkového vojska. Branný pověřenec v Bundestagu Hans-Peter – Bartels poukázal na nepoužitelnost zbraní všech typů a chybící výzbroji, nepojízdných tanků, ponorek které nemohou vyplout, vrtulníků a letadel které jsou neschopné vzlétnout. Chybí však i drobná výstroj včetně neprůstřelných vest a dokonce i obuv.

Spolková republika se tak blamuje u svých partnerů v NATO a značka „Made in Germany“ ztrácí na vážnosti protože se ukazuje, že německá armádní technologie je nedostatečná a navíc nefunkční. Co s tím bude dělat politické vedení táží se sdělovací prostředky v době kdy Donald Trump kritizuje Německo, že není schopno dodržet své spojenecké závazky a věnovat alespoň dvě procenta hrubého domácího produktu na obranu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Jahn: Česká televize - Pospěšte! Privatizace veřejnoprávnosti začala!

14:42 Petr Jahn: Česká televize - Pospěšte! Privatizace veřejnoprávnosti začala!

Česká televize totiž outsourcovala službu nejveřejnoprávnější – ombudsmana. Jasně, vím že jsem Vás t…