Richard Seemann: Co bude dál s hnutím Pegida

22.01.2015 13:22

Po odvolání tradiční pondělní drážďanské protiislámské demonstrace se stále silněji ozývají hlasy, že je nutno s jejími účastníky zahájit dialog. Člen prezidia křesťanských demokratů Jens Spahn prohlásil, že se bude muset zahájit politická debata s hnutím Pediga, pokud odloží hesla nenávisti a xenofobie.

Richard Seemann: Co bude dál s hnutím Pegida
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod hnutí PEGIDA proti islamismu i přistěhovalcům v německých Drážďanech

Jeho stranický kolega, spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziére, je obdobného mínění. Předseda saských sociálních demokratů Martin Dulig s tím vyjádřil souhlas, ale vylučuje možnost dialogu s organizátory Pegidy.

Představitelé Pegidy Kathrin Oertelová a Lutz Bachmann se poprvé sešli se sdělovacími prostředky, které překvapivě nazvali „milými zástupci medií“, zatímco před tím jim jejich přívrženci nadávali do šiřitelů „lživého tisku“.

Oertelová a Bachmann oficiálně potvrdili, že demonstraci odvolali pro nepotvrzené vražedné výhrůžky, což však neznamená, že se vzdávají svobody shromažďování a vyjadřování názorů. Podle Oertelové by tisková konference měla být začátkem dialogu, který by měl překonat dosavadní „urážlivé a hanlivé“ označování Pegidy:

„Nejsme tvrdohlaví a věříme, že je způsob, jak se mezi sebou rozumně domluvit, protože odmítáme, že hnutí je rasistické, proticizinecké a protiislámské. Pokud se objeví plakáty s těmito hesly na demonstraci, je to zaviněno jedině tím, že jejich nositelé jsou na místě dříve než organizátoři.“

Bachmann to nazval „strukturálními problémy“, když se například v Lipsku a Kolíně vmísili do davu chuligáni, neonacisté a pravicoví extremisté.

Pro příště bude hnutí žádat, aby podepsali závazek, že se vyhnou provokacím, jinak nedovolí, aby se demonstrací mohli účastnit, prohlásil spoluzakladatel Pegidy.

Tisková konference se konala v drážďanském zemském ústředí pro politické vzdělání. Jeho vedoucí upozornil, že jde o demokratické zařízení, jejímž cílem je podpořit diskusi mezi příznivci a odpůrci Pegidy.

Předseda německých policejních odborů Rainer Wendt plně podpořil všeobecný zákaz demonstrací v Drážďanech, kdy mohou být ohroženy životy lidí. Odpověděl tak na kritiku bývalé liberální spolkové ministryně spravedlnosti Sabiny Leutheusser-Schnarrenbergerové, že byly zakázány i demonstrace odpůrců Pegidy.

Ta mimo Drážďany zmobilizovala jen hrstku přívrženců, zatímco tolerantní společnost v 15 městech 45.000 stoupenců. Největší v Mnichově a Wiesbadenu, kde se jich účastnilo na 10.000.

V Braunschweigu musela být demonstrace Pegidy zrušena, když proti jejím 250 stoupencům stálo 5000 občanů.

Vedoucí sociologického institutu na protestní hnutí profesor Dieter Rucht došel k závěru, že Pegida překročila již svůj vrchol a nyní začnou její řady řídnout. S velkým napětím se proto očekává středeční demonstrace Patriotických Evropanů proti islamizaci, která je svolaná do Lipska. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

20:30 Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

Tento webový vtip připomíná dnes základní problém naší doby: totální nezájem o minulost, ignoranci h…