Richard Seemann: Erupce antisemitismu vypukla nejen v Německu

28.07.2014 17:57

Nenávist ovládá již po dva týdny německé ulice, konstatuje celoněmecká rozhlasová stanice Deutschlandfunk. Přitom propukla v okamžiku, kdy se celá země bez rozdílu národnosti a vyznání objímala v euforii z toho, že Německo získalo titul mistra světa v kopané.

Richard Seemann: Erupce antisemitismu vypukla nejen v Německu
Foto: Archiv
Popisek: Palestina

Komentátoři poznamenávají, že ovzduší připomíná situaci před 80 lety, kdy se cílem stali Židé, kteří se i dnes obávají vyjít na ulici, aby nebyli napadeni, jak se stalo jejich spoluvěřícímu, který měl na hlavě kipu. Slovy komentátora stanice jsou základní práva v nebezpečí a konec nenávisti není na obzoru. 

V Berlíně skandovali demonstranti, že „Židé jsou zbabělá prasata“, v Essenu byla izraelská vlajka pomalována hákovým křížem, v Brémách dominoval plakát „Zastavte holocaust v KZ Gaze“. V Norimberku byla filiálka jednoho Fast Foodu vzata útokem, protože je údajně v „židovských rukách“. 

Na demonstracích vlají převážně prapory džihádu, jehož stoupenci skandují „Alláh je veliký“ a „Izraelci jsou vrahové dětí“. 

Protidemonstranti jsou pravidelně napadáni a v Berlíně musela policie chránit izraelský turistický pár. Na to se nabalují poštvaní mladí přistěhovalci, jakož i levicoví mírotvorci a neonacisti, kteří programaticky označují Židy za původce situace v Gaze. 

Demonstrace v Berlíně proti izraelskému vojenskému zásahu v Gaze. Nápis na transparentu: "Zabíjení dětí není sebeobrana"Foto:  ČTK/AP, Markus Schreiber

Tisk poukazuje na to, že reakce vládních představitelů na tento stav přišla teprve poté, co antisemitské erupce propukly plnou silou. Poslanci, ministři a představitelé vládního aparátu na to reagovali velmi vlažně, na což poukázal i spolkový prezident Joachim Gauck. 

„Suché konstatování nestačí k překonání nemluvnosti za situace, kdy příkopy jsou již příliš hluboké,“ prohlásil. Kritizovaná byla i policie, která zdůvodňovala, že nezasáhla proti antisemitským výpadům, tím, že nechtěla situaci ještě více vyostřit. 

Antisemitské výtržnosti zasáhly i Rakousko, kde došlo k napadení izraelských fotbalistů Maccabi Haifa v Bischofshofenu. Utkání s OSC Lille bylo přerušeno demonstranty pod palestinskými vlajkami. 

Nejvyšší rakouští představitelé v čele se spolkovým kancléřem Wernerem Faymannem odsoudili tento incident a následné utkání s německým mužstvem SC Paderborn bylo pak odřeknuto. 

Demonstranti s antisemitskými hesly zaplavili i ulice ve švýcarském Curychu a Lausanne. Představitel židovské obce v Ženevě konstatoval, že situace byla vyvolána současným konfliktem v Gaze. 

Ten se stal v neděli v Berlíně podnětem pro uspořádání společné modlitby Židů, křesťanů a muslimů za mír na Blízkém východě. Nešlo jen o symbol. Na tomto místě se totiž buduje společný dům těchto tří největších monoteistických náboženství.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …