Palestinské vlajky na UMPRUM. Pak zasáhlo vedení školy

22.04.2024 22:31

Do oken Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze její studenti vyvěsili palestinské vlajky. Učinili tak bez vědomí a souhlasu školy. Vedení UMPRUM studenty následně vyzvalo ke svěšení vlajek.

Palestinské vlajky na UMPRUM. Pak zasáhlo vedení školy
Foto: Repro: X
Popisek: Studenti UMPRUM vyvěsili palestinské vlajky

Studenti Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (UMPRUM) v pondělí vyvěsili palestinské vlajky. Měli tak udělat bez vědomí a souhlasu vedení univerzity, to je následně vyzvalo, aby vlajky odstranili.

„Vlajky byly vyvěšeny bez vědomí a souhlasu vedení školy. Nejedná se o vyjádření názoru školy. Umístění jakéhokoliv transparentu na fasádě UMPRUM vyžaduje dodržování vnitřních předpisů školy, které nebyly naplněny. Studující v příslušných ateliérech byli požádáni, aby je bez odkladu svěsili,“ sdělila médiím mluvčí vysoké školy Kamila Stehlíková.

K izraelsko-palestinskému konfliktu se pro podporu Gazy nedávno vyjádřil i zpěvák Tomáš Klus. Ve zveřejněném videu v polovině března vyzýval své sledující, aby nebyli němí k dění v Pásmu Gazy, kritizoval Izrael, teroristickou skupinu Hamás, která 7. října napadla Izrael, nezmínil.

„Chtěl bych se zeptat, jestli jako stát, který má velmi špatnou zkušenost s okupací, bychom na tuhle otázku neměli být trošku citlivější a jestli bychom se neměli ptát naší vlády, jak to, že tak vehementně a bezpodmínečně stojí za státem, který okupuje jiný stát,“ říkal zpěvák Klus ve zveřejněném videu.

Na svém facebookovém profilu i po vyvrácení většiny mylných informací, které ve videu tvrdil, volá po příměří. Zdůrazňuje především narůstající počet dětských obětí v Gaze.

„Do této chvíle je jich mrtvých více než 14 500, to je jedno dítě za deset minut! Kolik dětí má ještě zemřít, aby jsme si toho u nás všimli a přestali odvádět pozornost zkratkami; chceš pomáhat Palestincům, jsi antisemita? Samozřejmě mi záleží na izraelských dětech, stejně jako na českých nebo ukrajinských. Nikde ale neumírají tak rychle a v tak brutálních podmínkách jako v Gaze právě teď!“ píše Klus a vyzval na sociální síti k podepsání petice, jež volá po příměří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…