Richard Seemann: Minář promluvil a ADAC varoval motoristy před cestami do Česka

14.01.2020 11:21

Největší evropské motoristické sdružení s dvaceti milionovým členstvem Všeobecný německý automobilový klub ADAC vydalo varování pro turisty, kteří budu v únoru podnikat cesty do České republiky. Upozorňuje, že již po měsíce vycházejí Češi na ulice protestovat proti šéfovi vlády Andreji Babišovi, které od konce února mají být týdně ve formě masových shromáždění organizovány ve větších městech.

Richard Seemann: Minář promluvil a ADAC varoval motoristy před cestami do Česka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Doprava - ilustrační foto

Turisté, kteří si tedy v této době vyberou za cíl své cesty Prahu nebo Plzeň, by měli být obzvláště opatrní ve vlastním zájmu. Sice protesty se týkají vnitřní politiky a nejsou mířeny proti zahraničním turistům. Nebezpečí však tkví v tom, že by se mohli ocitnout v dotyku s velkými shromážděními, a proto mají se podřídit pokynům úřadů. ADAC upozorňuje, čemu mají především věnovat za této situace pozornost, kdy během velkých shromáždění na ulicích budou zesíleny osobní kontroly. Proto je nutno mít připraveny po ruce příslušné osobní doklady a počítat s tím, že veřejné dopravní prostředky a ulice budou přeplněny davy demonstrujících. Nutno i předpokládat, upozorňuje ADAC, že některé památky a turistická zařízení nebudou v této době přístupná.

Proto kdo v nastávající době plánuje cestu po Česku, měl by se u pořádajícího, prostřednictvím médií nebo přímo u ministerstva zahraničí informovat o aktuální situaci. Doporučuje proto majitelům motorových vozidel, aby v době demonstrací zaparkovali na bezpečném místě a mimo prostor, který může být zasažen demonstranty. Musí nutně počítat s tím, že kdyby došlo v jejich důsledcích ke škodám, v takových případech nejsou většinou chráněny pojištěním. Proto kdo jede do Česka, měl by si před odjezdem s pojišťovatelem vyjasnit, které škody by byl ochoten hradit.

ADAC v této souvislosti konstatuje, že nové protesty byly oznámeny hnutím „Milion chvilek pro demokracii“. Žádají demisi Babiše pro střet zájmů podnikatele s politikou, jak prohlásil jejich organizátor Mikuláš Minář. V listopadu minulého roku při příležitosti 30. výročí demokratické změny se účastnilo 250 tisíc demonstrantů na shromáždění tohoto hnutí. ADAC je připraven svým členů v nouzi, vzniklé za této situace, pomoci a zveřejnil k tomu patřičné údaje.

ADAC toto upozornění vydal po posledních vystoupeních Mikuláše Mináře ve veřejnoprávních sdělovacích prostředcích a neudává žádné prameny, odkud čerpá varování na možné komplikace pro německé turisty v době demonstrací, organizovaných hnutím „Milion chvilek pro demokracii“.

„Allgemeine Deutsche Automobil-Club“ se sídlem v Mnichově je zájmová nepolitická organizace, podporuje zájmy automobilismu, sportu a turismu. Zajišťuje i technickou pomoc při poruchách a vydává příslušné motoristické mapy a zajišťuje různé tím související služby. Vlastní i flotilu vrtulníků pro zdravotní a technickou pomoc, které mají ročně kolem padesáti tisíc zásahů.

Zajímavé je, že ze svých webových stránek ADAC tuto informaci po upozornění německého velvyslance v Praze bez vysvětlení stáhl.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.