Richard Seemann: Němci se přou o dodávky zbraní Kurdům

14.08.2014 17:50

Napříč německou politickou scénou se rozpoutala protichůdná diskuse o možnosti podpořit zbraněmi Kurdy v boji proti islámským extremistům.

Richard Seemann: Němci se přou o dodávky zbraní Kurdům
Foto: Archiv
Popisek: Irák

Šéf sociálních demokratů, spolkový ministr hospodářství Sigmar Gabriel, prohlásil, že čistě po právní stránce by Německo mohlo irácké armádě zbraně obstarat. Ta však je velmi slabá, a proto boj proti teroristickým milicím Islámského státu vedou kurdští bojovníci. 

Navíc zbraně po skončených bojích zůstávají na místě a dostávají se do nepovolaných rukou. S tím má mezinárodní společenství špatné zkušenosti. Proto varuje před urychleným rozhodnutím. Někteří politici ale požadují je vyzbrojit tak, jak to činí i Spojené státy, i když stanoviska zemí Evropské unie jsou rozdílná. 

Podle informací ministryně obrany Ursuly von der Leyenové z CDU spolková vláda zkoumá, jak by Německo mohlo severu Iráku pomoci, nikoliv však „smrtelnými bojovými prostředky“. Ze zásob Bundeswehru by mohlo jít od pancéřových vozidel po detektory třaskavin, přilby, neprůstřelné vesty až po sanitní materiál. Mimo to by vojenská letadla mohla transportovat humanitární pomoc. 

Vládní mluvčí tento postoj zdůvodnil usnesením bývalé rudo-zelené koalice o exportu zbraní přijaté před čtrnácti lety. Ten zakázal exporty zbraní do zemí, které jsou zataženy do ozbrojených konfliktů, kromě těch, které spadají pod 51 článek Charty OSN o napadení jejich členů jiným státem. To se však netýká Iráku, protože zde jde o občanskou válku. 

Předseda branného výboru Bundestagu, sociální demokrat Hans Peter Bartels, považuje postup islamistů, kteří chtějí vyhlásit chalífát za zvláštní případ. V případě pomoci kurdským milicím nejde o export zbraní, ale o naléhavou pomoc. 

Předseda poslanecké frakce křesťanských unionistů Volker Kauder prohlásil, že Spojené státy jako světová velmoc si mohou oproti Německu dovolit dodávat zbraně. 

Spor o dodávky zbraní rozdělil i největší opoziční stranu. Předseda frakce postkomunistické Levice Gregor Gysi se vyslovil pro zaslání zbraní irácké armádě. Jeho oba náměstci Sahra Wagenknechtová a Dietmar Bartsch se vyslovili proti, protože jde o „obchod se smrtí“. 

Ministryně von der Leyenová v úterý oznámila při setkání se svým britským protějškem Michaelem Fallonem zřejmě definitivní rozhodnutí, že dodávky zbraní ze strany Německa do Iráku jsou zatím vyloučené.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.