Richard Seemann: Německá strana Levice označila NDR za protiprávní stát

11.11.2014 12:24

Při příležitosti 25. výročí zhroucení Berlínské zdi si na vzpomínkové zasedání německého spolkového sněmu pozval jeho uniový předseda Norbert Lammert jako prominentního hosta písničkáře a lyrika Karla Wolfa Biermanna.

Richard Seemann: Německá strana Levice označila NDR za protiprávní stát
Foto: wikipedia
Popisek: Berlínská zeď.

Dnes78letý, pro naše srovnání německý Karel Kryl, patřil k odpůrcům stranické diktatury v NDR, kam přesídlil v 17letech z Hamburku. Za svou ostrou kritiku východoněmeckých poměrů se dočkal nakonec zákazu vystupování a v roce 1976 mu byl znemožněn návrat do NDR z koncertního turné po západním Německu a zbaven občanství.

Přitom patřil k nejúspěšnějším německým autorům, jehož písně a básně byly nejvíce prodávané a vyznamenáné četnými literárními cenami.

Na čestné místo v Bundestagu zasedl Biermann s kytarou, aby zazpíval přítomným poslancům a hostům jeden ze svých populárních songů. Jak trefně poznamenal jeden publicista, kdo si pozve bojovníka proti komunistické sani, musí počítat s tím, že v parlamentu bude jejím stoupencům horko.

Biermann s poukazem, že ani v NDR ho nebyli schopni umlčet, obrátil se směrem k poslancům strany Levice. Nestojíte ani nalevo ani napravo, prohlásil na jejich adresu, „jste reakcionáři a pouhý bídný zbytek SED, přitom není rozhodující, zda přicházíte ze západu či východu“, se zřejmou narážku na Bodo Ramelowa, který se má stát prvním zemským ministerským předsedou za Levici.

Biermannovu kritickou levitu s pochopením vyslechli prominentní hosté v čele se spolkovým prezidentem. Z přímého televizního záběru na představitele strany Levice bylo na jejich tvářích vidět rozhořčení s tímto hodnocením.

Předsedové strany Levice Katja Kippingová a Bernd Riexinger spolu s předsedou poslanecké frakce Gregorem Gysim jej ve společném prohlášení kategoricky odmítli. Podle jejich názoru NDR legitimně vzniklo s nadějí po druhé světové válce, že bude lepším Německem.

V roce 1990 však zaniklo zejména v důsledku svých rozporů, chyb, zločinů, nesvobody, ideologického dogmatismu a ekonomické neefektivnosti.

Pozvání Biermanna ze strany Lammerta nebylo ale podle jejich názoru náhodné a cílem mělo být pomluvit stranu Levice. Měl proto raději pozvat současného nejznámějšího německého písničkáře Konstantina Alexandra Weckera, který vystupuje proti extrémní pravici, nepřátelům demokracie a stoupencům válek.

Německá veřejnost však především zaznamenala, že poprvé jasně ze strany postkomunistů zaznělo, že NDR byl nesvobodný protiprávní zločinný stát.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…