Richard Seemann: Německo říká rozhodné „ne“ hnutí Pegida

08.01.2015 17:27

Německá veřejnost s napětím očekávala, jak na začátku týdne proběhnou demonstrace v souvislosti s protiislamistickým hnutím Pegida. V Drážďanech, které jsou jeho středem, bylo sice dosaženo rekordního počtu 18.000 účastníků, ale v ostatních městech jich bylo jen několik stovek.

Richard Seemann: Německo říká rozhodné „ne“ hnutí Pegida
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

Zato však v Kolíně nad Rýnem, Münsteru, Stuttgartu, Berlíně, Hamburku a v Mnichově se shromáždili tisíce na protidemonstracích.

V hlavním bavorském městě bylo očekáváno jen 500, ale nakonec se na mnichovské Operní náměstí dostavilo 25.000 odpůrců pod heslem „Zde je místo pro uprchlíky, které vítáme“.

V Münsteru, Stuttgartu a Hamburku se dostavily další tisíce. Na protest proti Pegidě zhaslo slavnostní osvětlení kolínského dómu a berlínské Braniborské brány a pochody účastníků Pegidy se zde rozpadly.

K výzvě spolkového prezidenta Joachima Gaucka a spolkové kancléřky Angely Merkelové vystoupit s odvahou proti „Vlasteneckému hnutí proti islamizaci západní Evropy“ se připojilo 50 osobností německého politického a hospodářského života.

Rozhodně se proti Pegidě vyslovil emeritní kancléř Gerhard Schröder, který požaduje odpor slušných proti xenofobům.

Nejstarší žijící bývalý kancléř 96letý Helmut Schmidt prohlásil, že je nutně důrazně vyslovit odmítavé stanovisko vůči tomuto hnutí, protože nereprezentuje Německo, které by vylučovalo ze společnosti uprchlíky a žadatele o azyl.

Rovněž křesťanský demokrat, ministr Wolfgang Schäuble, sociálně demokratický ministr Frank-Walter Steinmeier a šéf jeho strany vicekancléř Sigmar Gabriel se připojili k této výzvě.

Prezident Spolkového svazu německého průmyslu Ulrich Grillo zdůraznil, že Německo se neobejde bez přistěhovalců.

S ostrou kritikou Pegidy vystoupily i obě největší křesťanské církve. Kolínský arcibiskup kardinál Rainer Maria Woelki vyzval křesťany, aby odmítli propagandu proti uprchlíkům.

Bývalý prezident Luterského evangelického světového svazu Christian Krause označil za perverzní, když stoupenci Pegidy nesou kříže v německých národních barvách.

Stanovisko zaujali i sportovci, když manažer německého fotbalového mužstva Oliver Bierhoff zdůraznil, že získalo titul mistrů světa jen díky tomu, že má hráče s migrační minulostí.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.