Richard Seemann: Německo zavede vládního pověřence proti rasismu

21.10.2020 20:00

Spolková vláda se dohodla, že bude jmenován vládní pověřenec proti rasismu, což se však stane teprve po příštích parlamentních volbách.

Richard Seemann: Německo zavede vládního pověřence proti rasismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

Po měsících sporů nechá ale vypracovat zprávu o vlivu rasistů na policii poté, co byly odhaleny pravicově extremistické chatovacích skupiny v jejich řadách. Stalo se tak poté, co spolkový ministr vnitra a domoviny Horst Seehofer odmítl studii o rasismu v policii.

Trvá na tom, že musí zahrnovat i obtíže v každodenním životě bezpečnostních pracovníků. Uvedl, že vyšetřování se musí soustředit i na rostoucí násilí vůči policistům a politiku nulové tolerance úřadů vůči pravicovému extremismu, rasismu a antisemitismu. Německá tisková agentura již citovala z interního dokumentu o studii, která je nyní plánována. Říká, že policisté by neměli zůstat sami se svými zkušenostmi a mezi nimi až na ojedinělé výjimky neexistuje žádná tolerance vůči extremismu, rasismu a antisemitismu.

Poslanecký klub sociálních demokratů uvítal souhlas spolkové vlády, zejména proto, že celé měsíce volal po vědecké studii o rasismu mezi policií. Považuje přitom za správné, že má také poukázat, jak je vystavena násilí a nenávisti Problémem však je že Seehofer mění své nápady z hodiny na hodinu, prohlásil vicekancléř Olaf Scholz.

Vicešéf parlamentní skupiny liberálních Svobodných Thomas Roth poukázal, že však teprve nyní se ministr vnitra probouzí a díky jemu bude studie o rasismu zpožděna. Šéf pravicové Alternativy pro Německo Tino Chrupalla naopak ministra kritizuje, že předtím týdny ujišťoval, že nebude probíhat žádná studie rasismu a nyní se vzdává pod tlakem sociálních demokratů. Najednou mu nezáleží na tom, zda je policie tímto způsobem postavena do špatného světla.

Nadace Amadeu Antonio zabývající se krajně pravicovými stranami, rasismem a antisemitismem hovoří o „podivném kompromisu“. Vyšetřování potíží, které mají policisté v každodenním životě, nemá absolutně nic společného se studií o rasismu a není řešením problému. Primárním cílem musí být vychovávat policii a povzbuzovat občanskou společnost k opozici vůči krajně pravicové kultuře v celé zemi.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…