Richard Seemann: Sociální demokraté drtivě vyhráli ve Vídni

12.10.2020 21:39

Nedělní volby do zemského vídeňského sněmu a městských okrsků podle předběžných výsledků vyhrála přesvědčivým způsobem Sociálně demokratická strana Rakouska (SPÖ). Není pochyb o tom, že její 59letý starosta Michael Ludwig tak obhájil své místo.

Richard Seemann: Sociální demokraté drtivě vyhráli ve Vídni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vídeňský "Manhattan" u Dunaje

Ve stočlenném sněmu získala SPÖ čtyřicet sedm mandátů a z dvaceti tří okrsku až na jeden všechny, o který usiluje lidová strana ÖVP. Ta se stala druhou nejsilnější stranou, když postoupila ze čtvrtého místa a obsadila dvacet mandátů, na místo Svobodné strany Rakouska. Ta ztratila dvacet pět mandátů a nyní jich má pouze devět. To je stejně jako liberální NEOS. Koaliční Zelení posílili a umístili se ziskem patnácti poslanců na třetím místě. Zcela ztroskotal Team HC bývalého předsedy Svobodných Heinze -Christiana Stracheho.

Anketa

Máte důvěru v Romana Prymulu? (Ptáme se od 12.10.2020)

54%
46%
hlasovalo: 29447 lidí

Volební účast na naše poměry byla vysoká a pohybovala se kolem šedesáti procent. Vzhledem k vysokému počtu korespondenčních hlasů voličů, kterých bylo čtyři sta tisíc a činí tak třetinu odevzdaných hlasů, konečné ohlášení výsledků bude ve večerních hodinách nebo v úterý ráno. V zásadě však by neměly mít již vliv a vést k převratným změnám. Podle voleních agentur půjde o „kosmetické úpravy“ maximálně.

Sociální demokraté si mohou na základě výsledků voleb vybrat svého koaličního partnera. Starosta Ludwig se nechtěl po vyhlášení předběžných výsledků vyjádřit komu dá přednost. Svobodné ovšem předem z jednání vyloučil. Zelení oznámili, že by rádi pokračovali ve spolupráci jako dosud. Lidovci a NEOS vyjádřili ochotu do koalice vstoupit. Koaliční jednání budou zahájena až v příštích dnech a mohou trvat i několik týdnů.

Jedná se o první velké volby od začátku koronavirové krize a od vytvoření tyrkysově zelené spolkové vlády lidovců se zelenými. Výsledek těchto voleb má nejen důsledky pro budoucí politiku v hlavním městě. Vyvstává řada otázek. Co volební vítězství starosty SPÖ bude znamenat pro situaci jeho strany v jejich vedoucích orgánech? Jak bude reagovat FPÖ na vysokou ztrátu hlasů ve vídeňských volbách? Zůstane hlavní město v pozornosti lidoveckého kandidáta Gernot Blümela a opustí své místo spolkového ministra financí na úkor zástupce starosty? Zůstane v tyrkysově zelené spolkové vládě všechno stejné, když bude ve Vídni znovu červeno - zelená koalice? A vsadila šéfka NEOS ve Vídni na správného nástupce? Na to odpoví teprve příští dny.

Bezesporu však úspěch SPÖ bude povzbuzením pro sociálně demokratické evropské strany, které se potýkají s problémy.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…