Richard Seemann: Německy hovořící Evropa vstoupila střízlivě do nového roku

06.01.2015 16:44

Německy hovořící evropské země vstoupily střízlivě do nastávajícího roku 2015. Nejmocnější žena Evropy Angela Merkelová naplnila svůj novoroční projev odmítavým stanoviskem k proti islamistickým demonstracím Pegidy.

Richard Seemann: Německy hovořící Evropa vstoupila střízlivě do nového roku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ohňostroj

Stalo se tak poté, co byla ostře kritizována z vlastních řad bavorskými a saskými spolustraníky z odpovědnosti za jejich vznik v důsledku své otevřené imigrační politiky.

Vyzvala k distanci od tohoto hnutí, které chce ze společnosti vyloučit uprchlíky, kterým musíme samozřejmě pomáhat.

To zneužívá heslo z doby pádu berlínské zdi „My jsme národ“, ale srdce mají naplněné nenávistí vůči cizincům, prohlásila německá spolková kancléřka.

Proto se velkým napětím očekávají pondělní demonstrace stoupenců Pegidy a jejich odpůrců, kteří se rozšíří do řady německých měst.

Rakouský spolkový prezident Heinz Fischer se v tradičním novoročním projevu vehementně zasazoval za sociální spravedlnost. Podporoval přitom probíhající diskusi o zdanění příjmů a zhodnocování kapitálů v zájmu zachování sociálně tržní ekonomiky.

Proto je nutno rozhodně bojovat proti jakékoliv formě korupce. Rakousko musí být čistou zemí, kde politici nemluví hanlivě proti sobě, protože si tak sami pod sebou podřezávají větev, prohlásil Fischer.

Švýcarská hlava státu, kterou se prvním lednovým dnem stala pro nový rok 2015 ministryně spravedlnosti Simonetta Sommarugová, nastínila ve svém projevu úkoly, které před ní stojí v jejím prezidentském úřadě.

Vzhledem k tomu, že je zodpovědná za azylovou a imigrační politiku, zdůraznila, že bude pokračovat ve snaze pokračovat v humanitních tradicích Švýcarska. Musíme samozřejmě zůstat otevření vůči lidem, kteří potřebují naši ochranu a podporu, zdůraznila Sommarugová.

Lichtenštejnský premiér Adrian Hasler vyzval ve svém novoročním poselství k jednotě při řešení problémů nastávajícího roku. Zdůraznil, že země má silný finanční sektor i průmysl, které jsou klíčovými aspekty, aby bylo možno nadále se optimisticky dívat do budoucnosti.

Ty umožňují udržitelný hospodářský růst, nízkou nezaměstnanost a vyvinutý sociální systém, prohlásil šéf vlády.

Lucemburský velkovévoda Jindřich vyzval k solidaritě a uvědomění, že všichni občané jsou dědici společného majetku, které mají předat budoucím generacím.

V závěru se ve francouzštině obrátil na své spoluobčany, kterým poděkoval, že přispívají k budování otevřené lucemburské společnosti. Buďme hrdi na naší rozmanitost, prohlásil velkovévoda.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…