Richard Seemann: Pegida škodí Německu i v zahraničí

26.01.2015 19:39

V Drážďanech se v nedělních odpoledních hodinách konalo 13. shromáždění hnutí Pegida – společenství vlastenců proti islamizaci Západu. Bylo prvým po odstoupení jeho spoluzakladatele Lutze Bachmanna a zákazu demonstrací 19 .ledna pro nebezpečí možných atentátů.

Richard Seemann: Pegida škodí Německu i v zahraničí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod hnutí PEGIDA proti islamismu i přistěhovalcům v německých Drážďanech

Jeho přeložení z tradičního pondělí na neděli se stalo v důsledku plánovaného velkého veřejného koncertu za světově otevřené Drážďany a bezpečnostních rizik současně svolaných demonstrací proti Pedigě.

Přesto došlo ke konfrontaci, protože na neděli svolalo Spojenectví pro Drážďany bez nacistů a Akce pro novoroční očistu města své sympatizanty přímo na Divadelní náměstí. Policie tak nebyla ušetřena od pohotovosti, aby zabránila střetům obou táborů.

Spolkový ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier upozornil, že v důsledku trvajících demonstrací Pegidy se obraz Německa v zahraničí zhoršuje.

„U nás se podceňuje, jaké škody proticizinecká a rasistická hesla nesená na shromáždění Pegidy vyvolávají. Ať chceme nebo nechceme, právě kvůli nim svět nás bedlivě sleduje,“ prohlašuje sociálně demokratický politik.

Ačkoli jeho stranický kolega, vicekancléř a šéf sociálních demokratů Sigmar Gabriel nechce vést dialog s vedoucími činiteli Pegidy, překvapivě se v pátek jako „soukromník“ zúčastnil v Drážďanech veřejné diskuse.

Zdůraznil, že je nutno s přívrženci a protivníky Pegidy navázat diskusi, protože to je jediné, co lze v demokracii dělat. Zato sklidil v průběhu setkání ostrou kritiku z řad vlastní strany.

Historik Heinrich August Winkler požadoval místo krasořečnění ostrou konfrontaci, protože „máme co do činění se staroněmeckými předsudky“, které se zdály do minulého roku již nemožné.

V důsledku toho, jak upozornil předseda ústřední rady muslimů Aiman Masyek, především ženy, které mají šátek na ulicích, jsou uráženy. Je na denním pořádku vandalismus proti mešitám a násilí proti imámům.

Podle policejních informací se nikoliv bezdůvodně po zahájení demonstrací Pegidy cítí být migranti, uprchlíci a muslimové ohrožování. Mnozí migranti se cítí být ve stálém ohrožení a chtějí opustit hlavní město Saska.

Podle policejních údajů se nedělní demonstrace Pegidy zúčastnilo 17.000 účastníků, což je oproti poslední rekordní s 25.000 citelný propad.

Zřejmě se naplňuje předpověď odborníka na protestní hnutí profesora Dietera Ruchta, že Pegida překročila svůj vrchol.

Nedělní Der Spiegel to vyjádřil pregnantně slovy, že jí dochází pára. V pondělí pak pokračují v řadě německých měst demonstrace proti vyvolávání nenávisti vůči cizincům a za otevřenou společnost. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.