Richard Seemann: Rakouská vláda slibuje snížení daní

02.10.2014 11:37

Rakouská spolková vláda se poprvé v nové sestavě sešla v lyžařském středisku Schladmingu k tzv. klauzurnímu, čili uzavřenému zasedání. Jednala o plánovaném daňové úlevě, která má dosáhnout 5 miliard eur.

Richard Seemann: Rakouská vláda slibuje snížení daní
Foto: rep
Popisek: Rakouská vlajka

Ušetřené finance by měly být získány v rámci široké daňové reformy. Pokud by se nalezly další zdroje, pak by úleva pro poplatníky mohla být ještě zvýšena, přislíbil spolkový kancléř a šéf sociálních demokratů Werner Faymann.

Jak ale bude ve skutečnosti strukturovaná, má teprve připravit v prosinci politická skupina pod vedením nového ministra financí lidovce Hanse Jörga Schellinga.

Mnoho času však nebude mít k dispozici, protože již 17. března má ministerská rada přijmout příslušné usnesení. Nejpozději pak v červnu příštího roku má být daňový balíček projednán parlamentem, tak aby mohl vstoupit v platnost prvním lednem 2016.

Nový šéf lidové strany vicekancléř Reinhold Mitterlehner upozornil, že nepatří mezi ty, kteří věří, že by bylo možno navíc přijmout retroaktivní opatření tak, aby daňová ulehčení mohla být v praxi využita před tímto datem.

Političtí pozorovatelé poukazují, že obě strany velké koalice až do poslední chvíle bpjovaly o výši daňové reformy, která se stává důležitým faktorem pro získání přízně voličů. V příštím roce budou volby ve velkých spolkových zemí, v Horních Rakousích, Vídni a Štýrsku, jakož i v Burgenlandsku.

Zejména strany vládní velké koalice jsou po nedávných volbách ve Vorarlbersku znejistěny. Lidovci zde utrpěli historickou porážku ztrátou absolutní většiny. Lépe nedopadli ani sociální demokraté se svými 9 procenty. Znovu se zde jen potvrdil současný rakouský trend, kdy posilují opoziční strany a poprvé se dostala do sněmu nesystémová NEOS.

Vládní plán daňové reformy dohodnutý na klauzurním zasedání se stal cílem ostré kritiky opozičních stran.

Nejsilnější opoziční strana Svobodných požaduje, aby byly sníženy daně již od začátku příštího roku. Parlamentní team miliardáře Stronacha suše konstatoval, že daňové úlevy byly vlastně odsunuty do neznáma.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…