Roman Joch: Co poradit premiérovi po Paříži 13. 11. 2015?

01.12.2015 17:54

Zastavit migrační vlnu do Evropy a vracet uprchlíky do bezpečných zón na Blízkém východě a v severní Africe, které by západní síly spolu s místními spojenci měly vytvořit a udržovat.

Roman Joch: Co poradit premiérovi po Paříži 13. 11. 2015?
Foto: Petr Kupka
Popisek: Roman Joch na besedě v Olomouci

Pane premiére,

po teroristických útocích v Paříži 13. listopadu lze žádoucí opatření zařadit do tří kategorií:

  • (A) Domácí bezpečnost.
  • (B) Mezinárodní boj proti terorismu.
  • (C) Opatření na území Evropské unie.

Domácí bezpečnost

Česká muslimská komunita je podrobně monitorována vnitřní bezpečnostní službou, ta má mezi ní spoustu spolupracovníků. Ale získávat spolupracovníky od stávajících členů komunity nestačí; nutné je i vytvořit její členy nové. Čeští občané ovládající blízkovýchodní jazyky (arabštinu, kurdštinu, turečtinu, perštinu, urdštinu) by měli strávit pod novou identitou nějaký čas v zahraničí a pak se coby „cizinci“ vrátit a coby „muslimové“ připojit k naší české muslimské komunitě. Informace od informátorů tak mohou být lépe kontrolovány vlastními lidmi.

Mezinárodní boj proti terorismu

Navýšit a zintenzivnit dodávky českých zbraní kurdským milicím, které proti tzv. Islámskému státu bojují. V tomto ohledu zintenzivnit spolupráci s Izraelem, jehož bezpečnostní pracovníci v Kurdistánu působí.

Zintenzivnit spolupráci s Jordánskem a v jeho utečeneckých táborech mezi mladými syrskými uprchlíky učinit nábor bojovníků proti Islámskému státu a poskytnout jim výcvik a zbraně pod velením jordánských důstojníků.

Usnadnit udělování azylu syrským ženám, dětem a starcům, pokud se jejich mladí mužští příbuzní budou ochotni nechat vycvičit a vyzbrojit pro boj proti Islámskému státu.

Opatření na území EU

Učinit vše pro zachování Schengenu, jednoho z největších výdobytků členství v EU. Místo obnovy kontrol na hranicích zavést namátkové kontroly všude uvnitř EU na dálnicích. Pokud teroristé budou vědět, že kontroly jsou na hraničních přechodech, budou zbraně a výbušniny pašovat přes „zelenou“ hranici; naopak, ad hoc kontroly na dálnicích uvnitř zemí (zastavení provozu na dálnici, odstavení všech aut na odstavné parkoviště a kontrola dokladů všech cestujících) učiní záchyt osob podezřelých z terorismu mnohem efektivnějším.

Prosadit dohodu o sdílení databáz osob podezřelých z terorismu či islámského radikalismu mezi všemi členskými zeměmi EU a EFTA.

...a stále platí

To jsou bezprostřední doporučení po teroristickém útoku v Paříži. Pro jejich úspěšnost však stále trvá úkol dlouhodobý: zastavit migrační vlnu do Evropy a vracet uprchlíky do bezpečných zón na Blízkém východě a v severní Africe, které by západní síly spolu s místními spojenci měly vytvořit a udržovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…