Roman Ramach: Zmírnění maturit z pera poslanců

06.11.2018 11:07

Je mi 45 let a prošel jsem si maturitou, ale i dalšími zkouškami. Má generace věděla, kdo je to T. G. Masaryk, věděli jsme, co se událo 28. 10. 1918, a samozřejmostí byla i maturitní zkouška z matematiky.

Roman Ramach: Zmírnění maturit z pera poslanců
Foto: pixabay.com
Popisek: Zkouška, test - ilustrační foto

Dnešní generace maturantů, ale bohužel i absolventů univerzit, neví, kdo byl náš první prezident, neví, kdy vznikla ČSR, a teď ještě zmírnění popřípadě zrušení maturitní zkoušky z matematiky. Kam až poslanci chtějí zajít?

Matematika samozřejmě není 'důležitá' v mnohých oborech, ale je důležitá v rozvíjení logického myšlení, a to je důležité i v jiných oborech. Poslanci by se spíše měli zamyslet, zda je nutná maturita u oborů, jako je zedník, kuchař číšník apod. Ne každý má na maturitu a ne každý má na vysokou školu.

Zaměřme se na kvalitu, momentálně produkujeme kvantitu. Prostě a jednoduše, ne každý z nás může být doktorem, inženýrem, magistrem nebo maturantem. Společnost potřebuje všechny. Jak kvalifikovanou pracovní sílu, tak nekvalifikovanou sílu.

Páni politici. Nevymýšlejte vymyšlené, matematika prostě k maturitě patří a tu dnešní by zvládl žák osmé třídy z devadesátého roku. Spíše se zamyslete nad rozevírajícími se nůžkami v platovém ohodnocení.

Každý, kdo poctivě pracuje, by měl být slušně ohodnocen. I ten, kdo má nižší kvalifikaci. Co by jedl právník, kdyby zemědělec nevypěstoval pšenici, pekař neupekl chleba, a jak by vypadaly naše vlaky, kdyby paní uklízečka neuklidila znečištěnou toaletu.

Vážení páni poslanci. Bez matematiky nemá maturitní vysvědčení žádnou hodnotu!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla