Rostislav Kotrč: Necháme se účelově klamat, aneb zásah v islámském centru podruhé

12.05.2014 17:03

Dne 25. dubna 2014 mnozí zaznamenali zprávu, že Útvar odhalování organizovaného zločinu, zasahoval v pražských mešitách. Vzhledem k mediální kampani, stížnostem islámské obce a zvláště diplomatů, kteří při této akci byli nezákonně omezeni, nechal ministr vnitra přezkoumat celý zákrok a na základě tohoto přezkumu zkonstatoval, že vše bylo v pořádku a nedošlo k újmě náboženských práv pražských muslimů.

Rostislav Kotrč: Necháme se účelově klamat, aneb zásah v islámském centru podruhé
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Jak jinak také mohl dopadnout onen přezkum, když celý zásah prováděla ÚOOZ, která je nyní tzv. vlajkovou lodí policie. A také jsme si již zvykli, že pokud pochybí někdo, nad kým je držena ochranná ruka, tak je vždy vše v pořádku, i kdyby přestoupení zákona bylo do očí bijící.

K samostatnému přezkumu a prohlášení pana ministra, je nutno podotknout, že závěry hovoří o tom, že buď zásah přezkoumávala osoba, která islámu nerozumí, nebo se žádné přezkoumávání nedělo a závěry byly prezentovány takové, jaké se hodili. Ostatně na obojí jsme v našich zeměpisných šířkách a zvláště u orgánů činných v trestním řízení zvyklí. Nechci tím samozřejmě nikterak znevážit pana ministra, jeho úkolem není být odborníkem na religionistiku a zvláště na islám, ale v případě takto závažné události, která má i mezinárodní diplomatický dosah, by se měl obklopit odporníky, kteří celou věc řádně, nestraně a v souladu s právem, posoudí.

K vyjádření  o legitimnosti zásahu a vzniklé situace lze jen konstatovat, že ten kdo panu ministrovi připravoval podklady k vyjádření o islámu a jeho náboženském životě, nemá žádné povědomí. V islámských centrech či v mešitách, probíhají modlitby kontinuálně a zvláště v pátek. Neboť pátek je pro muslimy svatým dnem, stejně jako neděle pro křesťany či sobota pro židy.  V islámském centru, pak od 13:30 hod. mělo být kázání.  Tedy tvrdit, že zásah páteční bohoslužbu nikterak nenarušil, protože byl mimo čas této bohoslužby - kázání, je naprostý nesmysl. Je to stejné, jako když jsou křesťanské bohoslužby od 9:00 hod. a v 8:50 hod. do kostela vtrhne policie, bude tam provádět úkony několik hodin, nejlépe a prohledávat kněžiště a manipulovat s oltářním náčiním a po ukončení celé akce nadřízený rozhodne a zkonstatuje, že bohoslužbu policie nikterak nenarušila, protože nepřišla v jejím průběhu, ale před ní. To, že probíhat pro přítomnost policie bohoslužba stejně nemohla, že byly znesvěceny místa a věci, které jsou pro dané osoby posvátné, to že celá událost hluboce zasáhla osoby, které do kostela chodí a má pro ně dalekosáhlé psychické důsledky, neboť jim vzala jistotu, bezpečí a klid. Tím se už bohužel nikdo nezabýval. Stejně tak to platí i u osob, pro které bylo v naší zemi islámské centrum, možná jedinou jistotou a spočinutím po útrapách, které museli prožít ať ve svých zemích, tak jinde.

Výše uvedeným textem se nechci primárně zastávat Islámu, ale principu náboženské svobody a toleranci k vlastnímu vyjádření víry a náboženství, které patří do každé svobodné společnosti. Zvláště v naší zemi je důležité si potřebu náboženské svobody a toleranci připomínat, neboť v v minulosti byla tato náboženská svoboda mnohokrát potlačovaná a to ať ze strany dominantní církve či vládnoucího režimu. Také je nutné si připomínat, že náboženské svoboda je součástí našeho právního systému a ústavního pořádku, je tedy zaručena tou nejvyšší zákonodárnou formou, která by měla být platná pro každého a může být omezena jen na nezbytnou dobu ve zvláště odůvodněných případech, tedy hrozí-li závažné nebezpečí celé společnosti.

Rostislav Kotrč

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…