Rudolf Mládek: Zeman opět útočil na novináře

25.05.2018 12:41

A ti se samozřejmě zlobí. Jenomže skutečně jen velmi malé množství českých novinářů je možné pokládat za profesně zdatné. Z tohoto kritizovaného klubka pak lepší pozici mají ti, co píší knihy, scénáře nebo se věnují i jiné práci, než jen práci novináře. Ale kritika Miloše Zemana vyslovená v pořadu Jaromíra Soukupa Týden, není osamocená a mnozí lidé jeho názor sdílejí. Pojem „presstituti“ nevznikl náhodou a vyhrožovat za jeho užití trestním stíhání to novinářům rozhodně žádné renomé nepřidává.

Rudolf Mládek: Zeman opět útočil na novináře
Foto: Archiv Rudolfa Mládka
Popisek: Rudolf Mládek

Hlas lidu, hlas Boží

Nedávno jeden starší pán poučoval svého syna:

„Pamatuj si synku, že policista nikdy není tvůj kamarád, ale nemusí být tvůj nepřítel. Pamatuj si, že prokurátor nebo státní zástupce nikdy není tvůj kamarád, ale také nemusí být tvůj nepřítel. Ale pamatuj si, že novinář je a vždy bude tvůj nepřítel, protože z tvých chyb, omylů a z tvého neštěstí žije, tyje a profituje.“

Jakkoliv můžeme s touto expresivní kritikou nesouhlasit, jedno zůstává faktem. Z investigativní novinářské práce mnoho nezbývá, zato bezohledná bulvarizace nabrala mimořádného rozsahu. A v momentě, kdy novináři začali cejchovat občany za kritiku migrace či Evropské unie nevybíravými slovy, stav se ještě zhoršil. Nálepkování stran či hnutí slovy jako „protisystémová“ nebo „protimigrační“ také žádný lesk novinářům nepřináší. Nejsou žádné strany „zamigrační“ či „promigrační“. Vedle často vyhraněných stran jsou už jenom takové, co mlčí, mlží, lžou a dělají mrtvého brouka. A to je více nečestné, než být otevřeně kritický.

Čestný novinář

Už to skoro vypadá, že se z tohoto spojení stane oxymorón (protimluv), stejně jako ze spojení „poctivý politik“ nebo „pravdivá televize“. Nepochybně si to někteří novináři, politici ani televize nezaslouží, ale většinový náhled společnosti nevzniká náhodou a musí mít svou příčinu. A že sílící nedůvěra k institucím i médiím je tu na prvním místě, je zřejmé.

A k té pravdivé televizi jeden vtípek, tentokráte na účet České televize.

Česká televize vysílá tři druhy zpráv: Pravdivé, Polopravdivé a Nepravdivé.

Pravdivé jsou ty, když hlásí přesný čas.

Polopravdivé jsou ty, když oznamuje předpověď počasí.

A Nepravdivé jsou všechny ostatní.

A pak že Miloš Zeman je na novináře ošklivý…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Žamboch: Pozoruhodná slova ústavního soudce Jirsy

12:26 Jan Žamboch: Pozoruhodná slova ústavního soudce Jirsy

Denní glosa Jana Žambocha