Rudolf Polanecký: Bude Miroslava Němcová naší první premiérkou?

22.06.2013 12:35

Po turbulencích způsobených zásahem policie na Úřadu vlády a zatčením několika osob včetně premiérovy pravé ruky Jany Nagyové, podal předseda vlády Petr Nečas demisi. Koalice by chtěla vládnout dál, a tak je nutné najít osobu, která by mohla vést vládu. Vzhledem k výsledku parlamentních voleb je tato povinnost na ODS. Za necelý týden od vypuknutí skandálu bylo jméno oznámeno. Miroslava Němcová, současná předsedkyně Poslanecké sněmovny.

Rudolf Polanecký: Bude Miroslava Němcová naší první premiérkou?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Kdo je Miroslava Němcová?

Miroslava němcová se narodila 17. listopadu 1952 v Novém Městě na Moravě. Vystudovala Střední zemědělskou a technickou školu v Havlíčkově Brodě. Po ukončení střední školy v roce 1972 nastoupila do zaměstnání a dvacet let zastávala místo odborného referenta v Českém statistickém úřadě. Hovoří italsky, německy, anglicky a rusky. V roce 1992 si otevřela knihkupectví ve Žďáru nad Sázavou a vlastnila ho patnáct let. Ve stejném roce pak vstoupila do ODS.

Politická kariéra

Od roku 1992 se Miroslava Němcová pohybuje v politice, nejprve jako řadová členka. V roce 1994 se stala členkou Zastupitelstva města Žďár nad Sázavou a členkou Rady města. V těchto pozicích byla až do roku 2002. Tehdy se svých funkcí v obecním zastupitelstvu vzdala, protože od roku 1998 byla poslankyní Poslanecké sněmovny a v roce 2002, kdy se stala první místopředsedkyní Poslanecké sněmovny bylo její vytížení natolik silné, že se rozhodla na komunální úrovni znovu nekandidovat.

V roce 2006 byla zvolena potřetí poslankyní a obhájila post první místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Poté, co odstoupil z funkce předsedy Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček po svém skandálu s předávanými miliony v papírovém pytlíku, stala se z titulu své funkce předsedkyní Poslanecké sněmovny. V roce 2010 se jí podařilo obhájit poslanecký mandát a byla zvolena předsedkyní Poslanecké sněmovny.

Zvrat v její kariéře znamenal rok 1997, kdy došlo k tzv. Sarajevskému atentátu. Část ODS odešla a založila Unii svobody, která následně zanikla. Miroslava Němcová se postavila na stranu Václava Klause, a to jí nakonec přineslo politické body v podobě politického růstu. Z řadové členky a od roku 1996 členky Oblastní rady ODS a řadové poslankyně se stala v roce 1998 stínová ministryně kultury a místopředsedkyně poslaneckého klubu. V roce 2002 již byla místopředsedkyní ODS. V roce 2010 se stala první místopředsedkyní ODS až do konce roku 2012, kdy se z ní stala řadová místopředsedkyně ODS.

Železná lady ODS

Miroslava Němcová má přezdívku Železná lady po vzoru Margaret Thatcherové. Nevím, co přesně ji tuto přezdívku vyneslo, ale pohybuje se v politice se šarmem, nevyvolává konflikty a snaží se vše řešit v klidu. Je v dobrém slova smyslu protřelou političkou, kterou jen tak něco nevyvede z míry, je silnou osobností. Takovou osobnost mohou ostatní strany jen tiše závidět, protože ač některé strany mají povinné kvóty na obsazení žen v politice, žádná z kolegyň se jí rovnat nemůže. Možná právě proto je s výběrem ODS na post premiéra po Petru Nečasovi silně nespokojen ministr financí Miroslav Kalousek. Mám za to, že Miroslava Němcová by byla velice dobrou premiérkou a snad se ODS podaří přesvědčit jak koaliční partnery tak prezidenta Zemana, aby svou šanci dostala.

Aféra se služebním autem

Ani této dámě se nevyhnula aféra. V roce 2005 měla dát svůj služební vůz k dispozici svému synovi. Služební Octavii i s kartou na benzin pak vrátila. Miroslava Němcová nemá řidičský průkaz, a tak dopředu ohlásila, že ji bude služební Octavií, kterou měla k dispozici i pro soukromé účely vozit syn, manžel nebo asistentka. Bulvární novináři pak zjistili, že služební Octavie parkuje u nemocnice, kde pracuje její syn. Miroslava Němcová se podle svých slov rozhodla auto vrátit proto, že nemohla zabránit tomu, „aby někdo letěl vyfotit“ její služební auto řízené synem, nebo třeba asistentkou či manželem ve chvíli, kdy ona v něm nesedí, neboť auto jede pro ni. Od té doby ji vozil syn svým soukromým vozem.

Kandidatura na post prezidenta

O Miroslavě Němcové se hovořilo jako o možné kandidátce ODS na post prezidenta po odstupujícím Václavu Klausovi. Jejím protikandidátem ve stranických primárkách se stal Přemysl Sobotka. Miroslava Němcová ale svou kandidaturu ještě před započetím ostrých primárek vzdala, což je dle mého názoru velká škoda. V přímé volbě měla oproti Přemyslu Sobotkovi daleko větší šance uspět.

Přemysl Sobotka pak skončil hluboko v poli poražených. Miroslava Němcová možná vycítila, že v této volbě by oproti následně zvolenému Miloši Zemanovi neuspěla už jen z toho důvodu, že nálada ve společnosti nebyla nakloněna pokračování politiky Václava Klause. Poté, co nový prezident krátce ve své funkci vyrobil několik mezinárodních skandálů a ostud, zejména při slavnostním vyjímání korunovačních klenotů, kdy se zjevně opilý se skelným pohledem potácel, je pravděpodobné, že podobné aféry na sebe nenechají dlouho čekat.

Za pět let by mohla Miroslava Němcová zkusit kandidaturu znovu a troufám si tvrdit, že by měla velké šance uspět. Jednak za pět let už bude ODS opět vnímána jinak, čemuž by mohla právě hodně napomoci právě Miroslava Němcová a jednak proto, že Miloš Zeman bude po pěti letech při zachování jeho pověstného hulvátství, jeho výpadech vůči komukoli a opileckých eskapádách mít pozici obhajoby prezidentského mandátu značně ztíženou. Dá se říci, že s velkou pravděpodobností budou mít lidé jeho prezidentování dost.

Nedostatky Miroslavy Němcové

Hlavním „nedostatkem“ je fakt, že Miroslava Němcová je žena. Bohužel, stále existuje spousta lidí, kteří nehodnotí podle schopností daného jedince, ale podle obsahu spodního prádla. Někteří lidé považují za nedostatek absenci vysokoškolského vzdělání u Miroslavy Němcové, opoziční Bohuslav Sobotka poukazuje na neexistenci ekonomického vzdělání. Právě od Bohuslava Sobotky tato výtka „sedí“. V politice není zapotřebí mít vysokoškolské vzdělání, člověk může být velice dobrým a schopným politikem i bez něj. Vysokoškolský diplom nedává záruku jakéhosi „patentu na rozum“. Vždyť mnoho vzdělaných lidí bylo ve své podstatě neschopnými a nemálo jich proslulo jako největší gauneři všech dob.

Nervozita uvnitř ČSSD, kdy ostře odsuzují Miroslavu Němcovou, kdy ji dehonestují a označují za fíkový list, za neschopnou osobu či marketingový tah naznačuje, že mají z osoby Miroslavy Němcové strach. Zároveň jsou straníci z Lidového domu natolik natěšeni na vládnutí, že jim to zastírá racionální uvažování.

Dobrá volba?

Je Miroslava Němcová dobrou volbou? Myslím si, že ano. Nevisí za ní žádní kostlivci, dokáže být jak nekompromisní, tak přístupná rozumným návrhům. Mezi ženami v Poslanecké sněmovně je skutečnou dámou. Pohybuje se v politice natolik dlouho, aby se dokázala zorientovat a udělat si na základě svých zkušeností jednoznačný názor. Nejedná ukvapeně ani není bezradná. Mám za to, že pokud by se dostala k postu premiéra České republiky za jiných okolností, odvedla by vynikající práci. Nyní bude její mise značně ztížena. Ví, pokud bude prezidentem jmenována, že je ve funkci jen dočasně. Na druhou stranu může o svých kvalitách i za rok do řádných voleb veřejnost přesvědčit. V každém případě zvolila ODS důstojného kandidáta na post premiéra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…