SMKČ-KSM: Sociáldemokratizace KSČM je začátkem konce strany

28.05.2012 10:31

Stanovisko Svazu mladých komunistů Československa-Komunistického svazu mládeže k průběhu a pravděpodobným následkům VIII. sjezdu KSČM

SMKČ-KSM: Sociáldemokratizace KSČM je začátkem konce strany
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vojtěch Filip - sjezd KSČM Liberec 2012

Minulý víkend, ve dnech 19. a 20. května 2012, proběhlo v Liberci zasedání VIII. sjezdu KSČM. Oficiálním úkolem sjezdu bylo posouzení a zhodnocení uplynulého čtyřletého období v životě strany a společnosti, na základě výsledků těchto úkonů pak mělo dojít k volbě nového vedení KSČM a k vytýčení jejích programových a organizačních úkolů do dalších čtyř let. Několik členů a sympatizantů SMKČ-KSM se sjezdového jednání zúčastnilo, své názory prezentovali buď přímo v Liberci, nebo posléze prostřednictvím našich internetových stránek.

SMKČ-KSM formuloval v minulosti mnohokrát, opakovaně a veřejně své názory na to, jaký třídně-politický charakter měla a má KSČM od r. 1990. Není tedy pravdou, že bychom byli kritičtí výhradně vůči současnému, resp. většině minulého vedení ÚV KSČM. Po dílčím zlepšení stavu, charakteru a výsledků KSČM na přelomu tisíciletí však od r. 2005 docházelo a dochází k postupnému a vytrvalému nárůstu negativních tendencí v KSČM, které lze obecně nazvat pokračováním sociáldemokratizace strany, resp. likvidace zbytků její komunistické identity.

Reprezentanty této pro KSČM jako celek zhoubné politiky byli a jsou zástupci rozhodující většiny jejího vedení v čele s Vojtěchem Filipem a jeho spojenci především v řadách placeného funkcionářského aktivu, většiny poslanců, europoslanců a senátorů. V praxi se sociáldemokratizace projevovala opakovanými ztrátami KSČM ve volbách, neschopností strany zaujmout svou politikou mládež, motivovat ke vstupu do KSČM nové lidi a zkvalitňovat členskou základnu, organizační negramotností ve vztahu k mimoparlamentnímu prostředí, postupnou hospodářskou likvidací strany, zpanštěním většiny nejviditelnějších představitelů KSČM a jejich neschopností odlišit se od ČSSD.

Domnívali jsme se, že nevyvratitelná fakta týkající se důsledků této likvidátorské politiky povedou ke změně politicko-ekonomického kurzu KSČM na jejím VIII. sjezdu, který by svedl stranu na cestu záchrany a důsledně komunistických stanovisek. Samotný sjezd v tomto ohledu nejenže nestanovil přítrž těmto praktikám, ale ještě více otevřel stavidla jejich možností. Čím to bylo způsobeno, je otázkou pro budoucí vyhodnocení, svou roli však jistě sehrálo organizační selhání odpůrců likvidačních tendencí, způsob výběru a sociální složení delegátů (z velké části placených funkcionářů), prostředky působení na jejich vědomí v rukou likvidátorů či věkové složení a tím i kvalita členské základny KSČM. S povděkem však kvitujeme, že více než třetina delegátů VIII. sjezdu KSČM se vyslovila pro jiné směřování KSČM, které by otevřelo cestu komunistické obrodě strany, a podpořila reprezentanty těchto názorů. V prvé řadě kandidáta na předsedu ÚV KSČM, který postoupil až do druhého kola volby, odboráře a poslance KSČM, s. Stanislava Grospiče. Na funkci 1. místopředsedy kandidoval také předseda SMKČ, s. Lukáš Kollarčík, který dokázal přes často negativní kampaň proti němu ve stranických kruzích porazit dva své protikandidáty.

Výsledky VIII. sjezdu KSČM, zejména kádrové složení volených orgánů ÚV KSČM, ale i dva schválené programové dokumenty, či prostředí a obsah diskuze, podle názoru SMKČ-KSM jasně ukazují na to, že sociáldemokratizace, a tím i úpadek a postupně až likvidace KSČM, budou urychleny. Lze očekávat, že nově zvolené vedení, nebo jeho rozhodující většina, zahájí postupnou realizaci těchto nekomunistických kroků a záměrů: propouštění zaměstnanců a rozprodej majetku KSČM, pozvolná likvidace stranického tisku či omezení jeho vydávání, spojování KSČM s buržoazními stranami při sestavování volebních kandidátek, snaha KSČM vstoupit do vlády po boku ČSSD na celostátní i krajské úrovni téměř za každou cenu, popřípadě aktivní podpora postavení ČSSD v exekutivě různými prostředky, plíživá změna postojů KSČM k EU a NATO směrem k postojům ČSSD, která už začala probíhat, dokončení přechodu na volební stranu manažerského řízení včetně postupného omezování pravomocí základních organizací (ZO) a okresních výborů (OV) KSČM a nakonec pokusy o vylučování všech kritiků těchto likvidačních postupů a informační kampaň proti nim v případě jejich relativní úspěšnosti.

SMKČ-KSM otevřeně vyzývá marxisty-leninovce, poctivé komunisty v KSČM, aby nepodléhali monopolu vnitrostranických informací a vnímali i kritické hlasy z neoficiálních, tedy většinou vedení KSČM neovládaných, ale komunistických zdrojů. SMKČ-KSM varuje členy KSČM, že běží o samotnou budoucí existenci KSČM jako silné, respektované a komunistické strany, o její zachování pro další generace vykořisťovaných a zbídačovaných lidí. SMKČ-KSM jednoznačně a odhodlaně prohlašuje, že se bude zasazovat o záchranu KSČM pro většinu jejích současných členů, kteří nemají podíl na likvidátorských praktikách v KSČM, bez ohledu na to, zda budou pokračovat výhrůžky, snahy o vyloučení kritiků, nepoddajných a nezkorumpovatelných soudruhů a soudružek.

Ústřední rada Svazu mladých komunistů Československa,  v Praze dne 26. května 2012

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komsomol.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…