Šárka Vostálová: Firmy těžko hledají zaměstnance. Problém je v tom, že chtějí supermany

04.02.2016 15:07

Firmy podnikající v České republice se potýkají s nedostatkem kvalitních a kvalifikovaných zaměstnanců. S výběrem nových pracovníků se také stále častěji radí s odborníky na psychologii a personalistiku a připravuji marketingové kampaně na podporu získání nových zaměstnanců. Jedním z důvodů je také demografická křivka. Počet aktivní populace se totiž na trhu práce zmenšuje.

Šárka Vostálová: Firmy těžko hledají zaměstnance. Problém je v tom, že chtějí supermany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zaměstnanec v laboratoři

„Problém není jenom na trhu práce, ale také ve firmách samotných. Firmy mají často představu, že najdou člověka supermana, který bude zvládat manažerské dovednosti, bude hovořit minimálně jedním cizím jazykem, zároveň bude odolný vůči zátěži, bude bravurně zvládat každou komunikační situaci a navíc se bude perfektně orientovat v nových technologiích,“ popisuje Eva Fruhwirtová ze společnosti Brain2win, která se zabývá tréninkem mozku a lidského potenciálu.

Pracovní trh se za posledních několik let změnil a firmy i uchazeči o práci na to musí také reagovat. Místo hledání supermanů musí firmy s lidmi pracovat a nastavovat efektivní vzdělávací systém. „Přesto, že se říká, že 21. století je stoletím mozku, tak pokulháváme při využívání jeho potenciálu,“ poukazuje Fruhwirtová, která se v Brain2win věnuje zavádění kognitivních tréninků do firemní praxe i vzdělávání.

Firmy v ČR se teprve učí, jak dlouhodobě pracovat se zaměstnanci

Firmy potřebují lidi, kteří jsou ochotni se učit novým věcem, pracovat na vlastním seberozvoji a jsou schopny se přizpůsobovat novým změnám. „Ve škole se tohle nenaučí. Vše je v hlavě a záleží na dobré práci s mozkem. Základním kamenem je koncentrace, paměť a také schopnost relaxace. Mozek je jako sval, když ho trénujete, stáváte se odolnější a umíte lépe pracovat se svojí energií,“ říká Eva Fruhwirtová a doplňuje, že trénink mozku je dlouhodobě podceňován.

Mezi nejčastěji poptávanými pozicemi jsou řemeslníci, obchodní zástupci, účetní, řidiči a manažeři. „Neznám profesi, kde by trénování mozku nepřispělo k lepší mentální kondici a také ke zvýšení efektivity práce,“ uzavírá Fruhwirtová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

15:48 Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

Dopis Milana Knížáka předsedovi vlády Petru Fialovi.