Sdružení českých taxikářů: Co týden dal a co další týdny vezmou...

10.10.2017 9:20

Píšeme naše blogy jako reakce na nevšímavost a opovrhování ze strany vlády, magistrátu, policie a dalších činitelů. Celý minulý týden jsme poctivě sledovali veškerá jednání. Jediné co bychom mohli oslavit jako malé bezvýznamné vítezství je, že se už konečně o firmách UBER a TAXIFY nemluví jako o sdílené ekonomice.

Sdružení českých taxikářů: Co týden dal a co další týdny vezmou...
Foto: Archiv
Popisek: Taxi

Konečně již většina chápe, že se jedná o komerční subjekty, kteří nedodržují zákony ČR a obcházejí je ve všech možných bodech. Podnikají mimo zákon. Takže pojmy již máme jasné. UBER a TAXIFY jsou taxislužby. Nikdo z nás občanů ČR nechápe, proč už není dávno tato služba zakázána pro nelegální činnost. Trochu nám přijde, že mají všichni zavřené oči a nechtějí celou věc řešit. Ale proč?

Už přes dva roky je snaha celou situaci řešit! Posílají se otevřené dopisy, zavřené dopisy, žaloby, předběžná opatření . Výsledek? Žádný. Všichni nám říkají, že nemají možnost řešit nelegální činnost firmy v ČR. Proč se mají měnit zákony kvůli nelegální taxislužbě? Co to je za blbost? Umíte si představit, že tady necháme jezdit Uber další dva roky, než vláda rozhodne a schválí nový zákon. Uber pak řekne, že se jich tento zákon netýká a co dál? Generální ředitel Uberu pro ČR a SR nás krmí větami, že pokud Evropský soud rozhodne, že Uber je doprava, tedy u nás taxislužba a musí dodržovat zákony jednotlivých regionů , tak tento pán nám říká přes media, že rozhodnutí v zásadě nezmění způsob jakým Uber zadává zakázky dnes. Jenže tady drazí činitelé máte smůlu. My to nevzdáme. Opravdu a usilovně nás přemlouváte k tomu, že 5000 taxíků v Praze zmizí. Odhlásíme taxametry a aplikace? Sranda! Máme! Pořád se snažíme být slušní...

Pojďme si popsat, o co se vlastně jedná

Jdeme na stánky Uberu. Zde je spousta spokojených řidičů, spousta rozhovorů o tom jak je vše skvělé. Pak zde máme vyznačená města a země, kde všude Uber jezdí bez problémů. Na stránkách je uvedeno město San Francisko - tak tam je Uber zakázaný, Londýn - zakázaný, Španělsko -zakázaný, Maďarsko - zakázaný a takto můžeme pokračovat dále a dále.

Ze stránek na nás mluví Uber jako taxislužba, která nechce dodržovat zákon, protože to není důležité. V každé záložce nás nutí se k nim připojit a jak to udělat. Pokud nemáte auto, pak se spojte přes jejich partnerské flotily, pokud nemáte živnostenský list, pak se spojte přes jejich partnerské flotily.

A teď ta realita

Řidič zavolá na nějakou partnerskou flotilu. Tam je s nimi sepsáno DPP (dohoda o provedení práce - brigáda) a jsou nuceni jezdit 12 až 15 hodin denně. Na hodinu dostanou od majitele flotily 60 korun. Tedy sociální a zdravotní nikdo neplatí, v lepším případě jsou řidiči přihlášeni na Úřadu práce. Co je legrační, Uber má na Úřadu práce zaregistrovaný inzerát na příjem řidičů a hlavně OZP. Proč OZP? Protože dostávají od státu měsíční dotace. Bohužel ale občané z dotace nic neuvidí. Je zde pořád sazba 60 korun na hodinu. Nejvíce se zaměřují na občany sluchově postižené. Dotace jsou pak hodně zajímavé. Dotační podvod? Pokud si od partnerské flotily pronajmete vozidlo, pak ho sluchově postižený nesmí označit symbolem sluchově postižených. Jedná se zde o novodobé otrokářství. Stačí si otevřít stránky první uvedené partnerské flotily pod názvem Westody Office, s.r.o., se sídlem Praha 10. Na adrese není ani zmínka o jejich působnosti. Aby řidiči nemuseli řešit svoje problémy, které se zpravidla týkají pokut, mají možnost obracet se na český Uber (Uber technologie. s. r. o.)

Řidičům doslova vymývají mozky, jako nějaká sekta. Další inzeráty pro nábor řidičů má Uber na Ukrajině a Slovensku. Láká občany, aby přijeli do Prahy, kde se o ně partnerské flotily postarají. Možnost vysokého výdělku ukončuje inzeráty.

Prošli jsme si lživé stránky, popsali jsme velmi jednoduše, jak Uber vykořisťuje občany - řidiče. Prokázali jsme nelegální činnost.

Zkusme si tedy objednat taxislužbu Uber

Stahujeme aplikaci Uber. Aplikace vás vyzve k povolení přístupu: identita, kontakty, poloha, sms, telefon, fotky, média, soubory, fotoaparát, informace o připojení k WIFI, ID zařízení a informace o hovorech.

OBČANÉ! ZBLÁZNILI JSTE SE?

To opravdu necháte Uber, aby vás sledoval na každém kroku? Opravdu jsme národ ovcí a nechceme si strážit naše soukromí?

Vraťme se k naší objednávce. Objednáme si z bodu A do bodu B. Cena není jasně uvedena, takže další lež od Uber, kde nám říkají, že zákazník ví cenu jízdy dopředu. Neví, je zde rozptyl od - do! Z ceny jsme překvapeni, protože je poměrně vysoká, ale zkusme to. Jízda trvala čtyři minuty, ujetá vzdálenost 2,9 km. Zaplatili jsme 150 korun! Tak kde je to jezdíme nejlevněji? Tedy průměr na kilometr je 51 korun. Jsme jak opaření, ale nevzdáváme to a jedeme zpět stejnou trasu. Tak teď jsme platili 110 korun. Už nás ani nebaví vše přepočítávat. Od Uber řidiče jsme se dozvěděli, že platíme pěkně málo. Co je možná nejdůležitější, obě jízdy platíme hotově. Tedy všechny zákony porušeny ve všech směrech.

Chceme po aplikaci fakturu, je nám odpovězeno, že faktura není k dispozici. Nevzdáváme to a stále se dotazujeme aplikace, jestli je již připravena faktura. Faktury přišly. Co je opět legrační a ve všech směrech je porušován zákon? Na faktuře máme nějakého neznámého pána. V hlavičce faktury má pán přidělené DIČ a pod částkou je napsáno, že pán není plátcem DPH. Pan nebyl Čech, jméno Mohamad asi mluví za vše. U druhé faktury je firma dle rejstříku v úpadku. Takže co na to říct. Snad bude celá záležitost zajímat policii, když už na nás vláda nereflektuje.

Sdružení českých taxikářů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…