Šimon Heller: Nároky na radního? Umět se podepsat

08.03.2013 16:11

Aby se neopakovala v našem kraji situace, kdy radním byl zvolen bývalý rezident STB, vymyslel pan hejtman „systémové“ řešení. Každý radní za KSČM bude muset při zvolení podepsat, že s tajnými službami nespolupracoval.

Šimon Heller: Nároky na radního? Umět se podepsat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

 

Na co ale pan Zimola evidentně zapomněl je fakt, že bývalého radního Kučeru ve své funkci jednohlasně podpořili všichni zastupitelé za KSČM, kteří s jeho členstvím v STB nemají evidentně žádný problém. Dnes nově zvolení radní za KSČM, tak otevřeně podporují bývalé udavače a spolupracovníky STB, i když podepsali jakýsi papír z kanceláře hejtmana.
 
Pravděpodobně na delší diskuzi je otázka, jestli ve vedení kraje má sedět člověk pouze odborně schopný, anebo na takové posty máme mít větší nároky, například morální. Já osobně jsem přesvědčen, že nároky na podobné funkce musí být vyšší. Považuji za nemorální, pokud člověk aktivně podílející se na svinstvech doby minulé, má rozhodovat o naší budoucnosti. Ale to nechme stranou.
 
 Na to, že přítomnost komunistů v Radě Jihočeského kraje považujeme za nemorální, poukazujeme již delší dobu. Nyní však kromě morálního aspektu můžeme mít i obavy z odbornosti jednotlivých radních. Například dvaatřicetiletá slečna Rodinová, která je nyní čerstvě radní pro životní prostředí a rozvoj venkova, v zemědělství nikdy nepracovala. Věřím, že práci v kosmetické firmě, kde pracuje, dělá dobře. Nejsem si ale jist, zda tyto její zkušenosti jsou vhodným předpokladem pro její dnešní post, radní pro životní prostředí a rozvoj venkova. Právě do tohoto resortu například spadá i NP Šumava. Když se pak v novinách dočítám, že tato slečna si chce nechat radit od svého otce, který sám přivedl jako předseda družstvo v Oseku do konkurzu, ptám se, jestli to myslí sociálně-demokratičtí zastupitelé vážně. Ti totiž na sebe berou odpovědnost za to, že přizvali totalitní stranu k moci. Pravděpodobně zapomínají na to, že v názvu kromě slova „socialní“ mají i slovo „demokratická“.
 
 Také bych rád vyvrátil jednu často opakovanou lež sociálních demokratů, kterou se ohání i náš pan hejtman. On a jeho příznivci tvrdí, že Bohumínské usnesení, které zakazuje spolupráci ČSSD s KSČM, platí pouze na vládní úrovni. Proto bych rád odcitoval celé znění tohoto dodnes platného usnesení:
 
 „Sjezd schvaluje platnost závěrů hradeckého sjezdu ČSSD o nepřípustnosti spolupráce sociální demokracie s extremistickými politickými stranami. Vylučuje politickou spolupráci se SPR-RSČ, KSČ, MNS, KSČM, LB a SDL.“
 
 Většina stran zde vyjmenovaných dnes již neexistuje, každopádně je důležité, že si sama ČSSD uvědomuje, že KSČM je extrémistická strana. Z usnesení je pak jasně patrné, že „nepřípustnost spolupráce“ platí obecně. O žádné vládní, krajské nebo komunální úrovni se zde nemluví. Jiří Dienstbier před časem řekl, že toto usnesení již neplatí, protože ČSSD s KSČM spolupracují na různých úrovních již delší dobu. Já jsem však přesvědčen, že dohody se mají držet a určitě se neruší tím, že je jedna strana poruší.
 
 Závěrem bych rád zdůraznil, že není pravdou, že Bohumínské usnesení je věc pouze ČSSD a jejich voličů. Sociální demokraté šli s tímto platným usnesením do voleb a i to mělo vliv na rozhodnutí některých voličů a tím i na výsledek voleb. Ti tak tuto stranu volili v dobré víře, že se nezpronevěří vlastním slibům. Marně. I když se stává zvykem, že se v předvolebních kampaních otevřeně a bez ostychu lže, nemyslím si, že je to dobrý signál.

Vyšlo na blogu Aktuálně.cz

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …