Stanislav Kliment: Krach odpůrců Andrzeje Dudy

08.08.2016 13:39

Polský prezident Andrzej Duda v sobotu završil první rok prezidentury. Pětileté funkční období mu začalo 6. srpna 2015, kdy před parlamentem složil prezidentskou přísahu. Jeho zvolení před rokem vyvolalo šok varšavské kavárny. Nedlouho před volbami totiž agentury pro výzkum veřejného mínění vyvolávaly dojem, že snad již v prvním kole zvítězí Bronislaw Komorowski.

Stanislav Kliment: Krach odpůrců Andrzeje Dudy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Polský prezident Andrzej Duda

Místo kandidáta podporovaného „Tuskovou“ Občanskou platformou tak nakonec v prezidentském paláci usedl kandidát vybraný stranou Právo a spravedlnost. Černý rok těch, kteří se osm let chovali jako majitelé Polska, potom završily podzimní parlamentní volby a sestavení vlády Kaczyńského Práva a spravedlnost.

Dnes někteří představitelé opozice Andrzeji Dudovi vytýkají, že nesplnil všechny sliby z předvolební kampaně. To je samozřejmě pravda. Před Dudou jsou ale ještě čtyři roky. Kritici ale zapomínají, že třeba předchozí vláda měla osm let, aby ze země udělala „druhé Irsko“, jak sliboval Donald Tusk. Výsledkem ale bylo, že více než dva miliony Poláků ze země odešlo, ve velké části natrvalo. Opoziční blamáž okolo Ústavního soudu, je zčásti také připisována nynějšímu prezidentovi. Zloděj křičí“ Chyťte zloděje. A opozici rozhodně nepomohlo, když se začala obracet na Brusel s pomluvami vlády, parlamentní většiny i prezidenta, jakoby inspirována dopisem 99 pragováků z roku 1968 soudruhům do Moskvy.

Podle zpravodajské televize TVN24 se protestu proti prezidentu Dudovi zúčastnilo asi osm set lidí. A to ještě nedávno si pořádající Výbor na obranu demokracie pohrával s myšlenkou „majdanizace“ protestů. Co vede k jejich pádu? Možná osoba lídra výboru Mateusze Kijowského, který sice chrání demokracii, ale dětem dlužil na alimentech v přepočtu půl milionu korun. Možná, že na světlo se dostávají delikty minulé „elity“, o kterých se dříve jen částečně tušilo ze záznamu jejich rozhovorů v exkluzivní varšavské restauraci Sova a přátelé. Dnes se jimi zabývá policie. Možná také může být důvodem, že na Varšavu přicházel největší a někdy i nevybíravý tlak od německých politiků.

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, který pro zpravodajský portál „Onet.pl“ dělala agentura IBRiS, je prezident Andrzej Duda nejdůvěryhodnějším polským politikem, důvěru mu deklarovalo 46 procent respondentů. K relevantnímu pohledu ještě připojme, že průzkum volebních preferencí politických stran staví do čela Právo a spravedlnost s 33 procenty podpory. Na druhém místě je nyní Občanská platforma s 19 a na třetím liberálové Ryszarda Petru s 18 procenty.

Jestliže na demonstraci proti Andrzeji Dudovi zaznívala hesla požadující jeho odstoupení a případně postavení před Státní tribunál, je to ukázka fungující demokracie. Jak si ale tito lidé představují Polsko, toho ukázkou je poukazování na poznámku do žákovské knížky, kterou Andrzeji Dudovi udělil americký prezident Barack Obama. Někdy Berlín a někdy Washington, tím směrem mají nasliněný prst falešní ochránci demokracie. Co nyní vymyslí varšavští kavárenští diskutéři?

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla